Dzięki za odpowiedź! Liczyłem na ciebie.

Chciałem cię prosić o jedno: pozwól mi "poprowadzić" tą dyskusję, bo to umożliwi mi zademonstrowanie mojego argumentu. ok?
Rozumiem twoją odpowiedź i zmieniam formę pytań.
1. Kiedy mniej-więcej powstała Tora w takiej formie w jakiej ją mamy dzisiaj w synagodze?
2. Kto (jaka grupa) pierwszy przeczytał/usłyszał Torę w takiej formie?
3. Kto i kiedy był pierwszą grupą która uwierzyła w prawdziwość Tory?
Jak wiadomk nie chodzi mi o konkretne daty tylko +/- .
A teraz się odniosę do twojego argumentu bo to akurat ciekawe.
Cytat:Zasadniczy argument przeciwko autorstwu mojżeszowemu Tory jest fakt, że Tora na swych łamach opisuje pogrzeb swojego domniemanego autora, więc to nie ateiści tak sądzą tylko wynika to z elementarnej logiki.
Czy ktokolwiek widział kiedykolwiek, jakiekolwiek źródło żydowskie które by twierdziło, że CAŁĄ Torę napisał Mojżesz? Raczej nie, bo Judaizm tak nie twierdzi, a dla wielu to niespodzianka.
Judaizm twierdzi, że Tora w obecnym kształcie została skodyfikowana w V w.p.n.e. Co to znaczy?
Po pierwsze wtedy Ezra wprowadził tak zwane 'pismo asyryjskie' (kataw aszuri) znane dzisiaj pod niewłaściwą nazwą 'alfabet hebrajski'. Ezra i jego ludzie ustalili jak ma wyglądać Tora oraz umieścili w niej takie rzeczy jak nawiasy (które ignorują chrześcijanie) oraz większe i mniejsze litety w pernych miejscach. Tak więc - to co dziś kupisz jako zwój Tory, to replika przedmiotu z V w.p.n.e.
![[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSvlsiYFJfQSukucCT8aYQ...RWjzKRNLpl]](https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvlsiYFJfQSukucCT8aYQRjaqVyW0Y6U92uvbj1kRWjzKRNLpl)
![[Obrazek: Sefer_Torah.JPG]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Sefer_Torah.JPG)
A jak wg. judaizmu wyglądała oryginalna Tora i skąd się wizięła?
Wg. Talmudu powstał tzw. "Sześcioksiąg", czyli Tora+k.jozuego. Hoszea ben Nun zatrudnił skrybów którzy spisali Księgę Jozuego i poskładali w całośc to co napisał Mojżesz. A Mojżesz napisał 11 ksiąg w różnym czasie w przeciągu kilkudziesięciu lat. Mało tego, Mojżesz spisując swoje dzieło korzystał obficie ze starszych źródeł, szczególnie jeśli chodzi o Księgę rodzaju. Spisał to w alfabecie hebrajskim. (kataw iwri)
To nie jest nowoczesna analiza tekstu, to jest wielotysiącletnia tradycja, a spisana conajmniej 1700 lat temu w Talmudzie.
Tak więc twoje kombinowanie zmierza w dobrym kierunku. Oczyywiście, że styl się róźni. Ci co mówią na temat historii "O Gilgameszu" też idą w dobrym kierunku.
A co do Samarytanów, to wiesz co stanowi ich Biblię? "Sześcioksiąg". Spisany alfabetem pokrewnym do hebrajskiego (iwri). Hmmm....
Mi to wygląda tak, źe "krytyka biblijna" była tworzona przez ludzi pszesiąkniętych chrześcijańskim rozumieniem Biblii. Nikt z "krytyków" ani tym bardziej z ich chrześcijańskich oponentów nigdy nie miał pojęcia o tym czym defacto jest Biblia dla tych którzy ją spisali i jej używali. Dlaczego tak myślę? Dlatego, że bezsensowne spory o Gilgamesza i końcowe wersy Torh i "teorię wielu źródeł" są do dziś aktualne.
Śmieszy tylko to, że chrześcijanie bronią stanowisak w które nigdy nie wierzył żaden Żyd, pewnie nawet Jezus.

Krytycy z kolei mają wiele racji w analizie tekstu, choć z naszej perspektywy to dopiero zaczynają odkrywać to co było jasne od conajmniej ponad 1500 lat.
Proszę odpowiedz no na moje przeredagowane pytania. I napisz proszę czy zaskakuje cię to, że tak a nie inaczej wygląda pogląd judaizmu na tą sprawę?