Nieprofesjonaliści

Pełna wersja: Dzień .....mam pytanie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
ad 1) czy seks przy użyciu prezerwatyw jest grzechem? jest złe, czy i nie powinno się tego robić ?
ad 2)co oznaczają słowa" bierzcie i jedzcie, oto ciało moje ... oto krew moja"?
ad 3)jak wytłumaczyć komuś że nie musze chodzić do spowiedzi i komunii w k.katol. ?
PS. Prosze o odp,to ważne , thx
A jak Ci powiem, że jest/nie jest grzechem to uznasz moją odpowiedź za wiążącą?
Co Ty tak późno robisz na kompie? Big Grin
1) nie jest grzechem, dzieci są darem który możesz przyjąć ale nie musisz.
2) nie oznacza to kanibalizmu, Jezus w ten sposób przekazuje że musimy się żywić jego słowem, czynami, historią, obietnicami. Porównuje siebie do pokarmu bo bez niego nie można żyć tak i bez Jezusa żyć się nie da, chodzi tu o pełnię życia a na pewno nie pożyjesz sobie po śmierci(szczęśliwy).
3)próbowałem, z moich obiekcji wynika, że się nie da ale warto próbować może u Ciebie będzie inaczej.
Raven, a po co tłumaczyć, że nie musisz chodzić do spowiedzi itp.?
Powiem Ci żartobliwie, że tłumaczy się zazwyczaj winny.  Smile
(2017-01-08, 03:18 AM)raven napisał(a): [ -> ]ad 2)co oznaczają słowa" bierzcie i jedzcie, oto ciało moje ... oto krew moja"?

Interpretację w tym wypadku każdy ma swoją. Katolicy inną, protestanci tradycyjni inną, protestanci ewangeliczni inną (a nawet kilka różnych innych). Nie ma co do tego zgody w chrześcijaństwie i być może nigdy nie było.

Wszyscy raczej uważają, że jest to ustanowienie jakiegoś ważnego dla chrześcijan zwyczaju, którego należy przestrzegać i który należy powtarzać. Ale co on dokładnie oznacza i czy jest symboliczny - o to są zawsze długie dyskusje :-)

Nie zadręczaj się tym zbytnio, nie warto.
ale to co , masturbacja też nie jest grzechem, ani czynem złym?
Jeden rabin powie tak, drugi powie nie.

Tak jak ze wszystkim, na pewno nie warto się od tego uzależnić. Większość chrześcijan i kościołów uważa, że jest grzechem. Biblia na ten temat dziwnie milczy, natomiast potępia pożądliwość. A z drugiej strony można sobie mocno pokaleczyć psychikę próbując na siłę walczyć z całkowicie naturalnymi odruchami. Na dłuższą metę tak się nie da. Na pewno bym się wystrzegał popadnięcia w jakąś obsesję na tym punkcie - to się może skończyć w zakonie lub psychiatryku.

Jeśli przyszedłeś po nieomylną wyrocznię zła i dobra, to niestety nie ten adres. Ale jak znajdziesz taką, to możesz mi też podesłać namiary :-)
(2017-01-08, 03:18 AM)raven napisał(a): [ -> ]jak wytłumaczyć komuś że nie musze chodzić do spowiedzi i komunii w k.katol. ?

Najpierw powinieneś ustalić, co z poniższej listy jest dla Twojego rozmówcy najważniejsze.
- słowa księdza
- tradycja
- co ludzie powiedzą/pomyślą
- fakty historyczne
- co jest napisane w Piśmie Świętym
Jeśli któreś z trzech pierwszych, to możesz co najwyżej oświadczyć, że nie jesteś katolikiem, więc nie musisz tego robić. Tłumaczyć nie warto.
A jeżeli któreś z dwóch ostatnich, to możesz logicznie argumentować.
   O co chodzi z tymi faktami historycznymi ? Natomiast, ja się pytam co na ten temat mówi biblia i jak się ma do tego chrześcijaństwo
(2017-01-08, 03:18 AM)raven napisał(a): [ -> ]ad 1) czy seks przy użyciu prezerwatyw jest grzechem? jest złe, czy i nie powinno się tego robić ?
Cytat:Natomiast, ja się pytam co na ten temat mówi biblia i jak się ma do tego chrześcijaństwo
W Biblii o prezerwatywach nie ma nic,nie wiedzieć czemuWink
Jak czytamy w Księdze Rodzaju:

Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę.
28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną

Czy jest tu miejsce na prezerwatywy? Raczej nie.
Generalnie, jak mi się zdaje ludzie zawsze starali się o dużo dzieci bo uważali je za błogosławieństwo, a bezpłodność uważana była za jakiś rodzaj przekleństwa . Teraz tak się porobiło, że jakoś nie bardzo chcemy mieć potomstwo, niby obawiając się o zapewnienie im przyszłości, a w gruncie rzeczy bardziej chyba dbając o swoją wygodę. Mówię chyba, bo w moim przypadku była to wygoda.
Moim zdaniem, jeśli ufamy Bogu to ufamy też w to co powiedział w Mateusza 6:25-34, ale to ja sobie tak myślę i to moje przekonanie.
Mam natomiast wierzących znajomych, którzy w tej sprawie zaufali Bogu, co rok prorok na razie maja 6stkę i to pewnie jeszcze nie koniec i dzięki Bogu świetnie sobie radzą i zgodnie z obietnicą nic im nie brakujeBig Grin
I to nie tylko jedna para, która znam daje radę bez używania prezerwatyw, a mając wiele radości z dużej rodziny.

Chrześcijanin mając Ducha Świętego sam sobie powinien odpowiedzieć na to pytanie, a Duch Święty poprowadzi

Cytat:ad 2)co oznaczają słowa" bierzcie i jedzcie, oto ciało moje ... oto krew moja"?
Proponuję przeczytać dokładnie Ewangelię Jana rozdział 6. Tam jest w miarę dokładnie wyjaśnione o co mogło chodzić Jezusowi. Czy o kanibalizm czy może o to o czym wspomniał Jumi w poście nr 3
Dodam tylko, że w tym rozdziale można przeczytać o słowach, o które pytasz:
Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i są życiem. Jana 6 :63

Cytat:ad 3)jak wytłumaczyć komuś że nie musze chodzić do spowiedzi i komunii w k.katol. ?
Jak jesteś katolikiem to musisz. Jak jesteś chrześcijaninem to nie musisz i tłumaczyć nie trzeba bo to nic nie daje, zazwyczaj.
Jak zacząłem tłumaczyć swojej rodzinie to mnie uznali za heretyka i na tym zakończyły się dysputy. Cóż, muszę z tym żyćWink
Jak zacząłem tłumaczyć, aby więcej czytali Pismo i konfrontowali z tym co mówi ksiądz, to też mnie uznali za heretyka i tez jakoś z tym muszę żyć.
Jak nie pokażesz swoim życie, że Bóg Cię odmienił to tłumaczenia na nic się nie zdadzą, tak to widzę

Cytat:ale to co , masturbacja też nie jest grzechem, ani czynem złym?

Apostoł Paweł raczej nie pozostawia złudzeń

21 Jeśliby więc ktoś oczyścił siebie samego z tego wszystkiego, będzie naczyniem zaszczytnym, poświęconym, pożytecznym dla właściciela, przygotowanym do każdego dobrego czynu. 22 Uciekaj zaś przed młodzieńczymi pożądaniami, a zabiegaj o sprawiedliwość, wiarę, miłość, pokój - wraz z tymi, którzy wzywają Pana czystym sercem. 2 List do Tymoteusza 2:21-22

Jak jesteś chrześcijaninem to zapytaj Boga po prostu
Odpowie na pewnoWink

Bo jak wspomniał Mateusz:

Cytat:Jeśli przyszedłeś po nieomylną wyrocznię zła i dobra, to niestety nie ten adres

Odpowiadasz sam za siebieWink
Stron: 1 2 3