Nieprofesjonaliści

Pełna wersja: Gdzie się podziali Apostołowie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Faktycznie na wiarach innych się nie znam. A na różnicach zwłaszcza.
Ale jeśli chcesz pogadać o mojej wierze to ja chętnie
(2018-07-28, 01:47 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Faktycznie na wiarach innych się nie znam. A na różnicach zwłaszcza.
Ale jeśli chcesz pogadać o mojej wierze to ja chętnie

O tym też pisałem, weryfikuję czyjąś wiarę przez jej praktyczne wykorzystanie, a nie po tym ile ktoś o niej mówi Smile Zapewne kolega Tizment.90 też by mi wiele o opowiadał o swojej wierze, podejrzewam jednak, że w zderzeniu z rzeczywistością jego wiara byłaby tak mała jak fragmenty Ewangelii, które wybiera do cytatów.

... ale z drugiej strony, może przy jakimś spotkaniu, przy godnym trunku Smile
Wiem i znam to. Strasznie trudno znaleźć praktykanta swojej wiary. Takiego prawdziwego i zwykłego praktykanta tego w co się wierzy. Może Daniel?
Tak, tak myślę
Sam słabo praktykuję w codziennym  życiu i dobrze odczytujesz
Na szczęście, jak mniemam, mam mocno rozbudowane sumienie, które tak daje mi w kość, że przynajmniej mam świadomość swojej "niedoskonałości".
Heh, tak się pocieszam....
Spotkanie z fajnymi ludźmi zawsze, a przy godnym trunku zwłaszcza, choć nie wiem co uznajesz za "godny"Wink
Ja preferuję browar. Tylko jeden, festiwalowy, z nad morza. W sensie festiwal letni nad morzemWink
A pochodzi z Holandii, nawet tam byłem na wycieczce, aby sprawdzić czy aby nie oszukują. Fajnie byłoWink
[quote='Tizment.90' pid='6576' dateline='1532548678']
S Michaela Pawlik i jeszcze ci ludzie z tych filmów

Dopytam, bo ćwiczę cierpliwość.
Naprawdę to ten Apostoł?
Co powiesz o jej poglądach?
Dobra, podałeś 3 przykłady Apostołów. Po pobieżnej , a może dogłębnej analizie nie ostał się nikt
Jak myślisz czemu tak się dzieje?
Sorry, że nie odpisywałem ale nie wchodziłem na ten wątek. Jeżeli chcesz żebym ci szybko odpisał to napisz mi o tym na priv. Ale wracając do tematu. 
Adam Szóstak modli się do Mari nie uważam tego za dobre. Ale branie jednego działania i oceniania całej osoby też nie jest dobre. Martin też czasem mówi coś z czym się nie zgadzam a i tak uważam go za osobę mądrą u której można zaciągnąć rady. Gdzieś w księdze kronik jest napisane Że król czynił dobrze w oczach pana ale świątynki na wzgórzach nie zostały usunięte. A co Pawlik. Tak to jest ta osoba.
(2018-08-01, 09:00 AM)Tizment.90 napisał(a): [ -> ]Sorry, że nie odpisywałem ale nie wchodziłem na ten wątek.
Nic nie szkodzi, jakby mi bardzo zależało z pewnością bym się przypomniałWink

Cytat:Adam Szóstak modli się do Mari nie uważam tego za dobre. Ale branie jednego działania i oceniania całej osoby też nie jest dobre.
Nie oceniam go jako osoby bo go nie znam. Może być i pewnie jest super facetem. Nie wiem.
Natomiast w moich oczach jego nauki są bałwochwalcze w jednej dziedzinie i dlatego odrzucam jego nauczanie w całości wychodząc z założenia, że skoro tak bardzo myli się w jednym, a raczej skoro się tak zafiksował na jednym (dopasowując wszystko do Maryi) to jest dla mnie niewiarygodny w całej reszcie.
Może i mieć rację w jakiś tam tematach, ale co z tego, skoro jego postawa jest bałwochwalcza?
Szkoda mi czasu na takie nauki

Cytat:Martin też czasem mówi coś z czym się nie zgadzam
Czym innym się z kimś nie zgadzać, bo każdy może mieć inną opinię na ten sam temat, a czym innym jest wierzyć komuś, kto swoje nawrócenie zawdzięcza, nie Bogu, nie Jezusowi, a Maryi
Znaczy można, jak się jest maryistą, jak większość katolików, ale chrześcijaństwo wywodzi się od Jezusa, a nie Maryi

Cytat:A co Pawlik. Tak to jest ta osoba.
OK. Sorki, nie mam teraz za bardzo czasu, ale przez weekend postaram się odnieść
Mam wrażenie, że błędnie nazywacie różnych nauczycieli, kaznodziejów, głosicieli itp. Apostołami.
Apostołów było 12, tych wybranych przez Jezusa, w miejsce Judasza wybrano Macieja.
Mam nawet wątpliwości, czy Pawła należy nazywać Apostołem. No, ale każdy ma inny pogląd.
Apostoł = wysłannik i tak traktuję to słowo
(2018-08-02, 05:13 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Natomiast w moich oczach jego nauki są bałwochwalcze w jednej dziedzinie i dlatego odrzucam jego nauczanie w całości.
Rozumiem. Nie mówię że należy go słuchać. Ale warto znać punkt widzenia różnych odłamów chrześcijaństwa. A nastawienie w jednej kwestii mówi co innego niż Biblia nie jest dobre. Pamiętaj, że Jezus dotknął trendowatego pomimo tego że Tora tego zabrania.
Stron: 1 2 3 4