Nieprofesjonaliści

Pełna wersja: Największe przykazanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
W kontekście miłości, skoro przywołany został 1 List do Koryntian 13,13: Tak więc trwają wiara nadzieja miłość te trzy z nich zaś największa jest miłość." Dlaczego miłość, którą mamy wyrażać czynami, a nie wiara, przez którą mamy być zbawieni?
Bo nie ma wiary bez uczynków, jak to pięknie opisał Jakub w swoim liście

Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić?8 15 Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, 16 a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? 17 Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. 18 Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. 19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą9.

20 Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? 21 Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym?10 22 Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. 23 I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość11, i został nazwany przyjacielem Boga. 24 Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary12. 25 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich13, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? 26 Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
««  Jk 2  »»
Ale mogą być uczynki bez wiary, skoro największa jest miłość. nie z uczynków jesteśmy zbawieni, ale bez uczynków się nie da. Nie rozumiem...
Kropla

To są naczynia połączone
Uczynki bez wiary są puste
Wiara bez uczynków jest pusta
Jedno drugie wypełnia
Rób uczynki, a wiara przyjdzie......
Wierz, a uczynki przyjdą
Spoczko
Edycja

A jak masz 'wiarę" a nie oddajesz tego ludziom to co to za wiara?
Pustynia

A jak są uczynki, a nie ma wiary?
Zna ktoś takie przypadki?
Nie jednorazowe, ale kompleksowe czyli całożyciowe

Ja nie bardzo, ale może słabo śledziłem....
Stron: 1 2 3