Wystąpiły następujące problemy: | |||||||||||||||
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.15 (Linux)
|
Niebo i zmartwychwstanie - Wersja do druku +- Nieprofesjonaliści (https://forum.odwyk.com) +-- Dział: Nieprofesjonalizm (https://forum.odwyk.com/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Odwyk (https://forum.odwyk.com/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Niebo i zmartwychwstanie (/showthread.php?tid=1399) |
RE: Niebo i zmartwychwstanie - danielq - 2017-02-28 Kluczowy jest tu werset wspomniany przez Przemeksa, o tym że przed Jezusem nie było nikogo kto by wstąpił do nieba: Jana 3:13 Konkretnie i na temat. Więc, ani Henoch, ani Eliasz. Sporo wnosi w tym temacie też wypowiedź Jezusa o Janie Chrzcicielu: "Zaprawdę wam mówię: Wśród narodzonych z niewiast nie został wzbudzony większy niż Jan Chrzciciel; lecz pomniejszy w królestwie niebios jest większy niż on." Mat 11:11 Dopiero ofiara Jezusa miała otwierać możliwość życia w niebie dla ograniczonej liczby wybranych i funkcje, które się z tym wiążą. Jezus gdy był na Ziemi mówił, że musi przygotować im miejsce w niebie. Jana 14:2: Jan, który zmarł wcześniej, się na to nie załapał. Złoczyńcy, który umierał razem z Jezusem też nie obiecał życia w niebie tylko w raju, który - jak mówi Biblia już na początku - Bóg zaplanował na Ziemi. Co do Eliasza to relację z 2Królów 2:1-13 można zrozumieć w ten sposób, że wybierał na nowy teren działania, szedł najpierw z Elizeuszem, któremu wcześniej przekazał urząd aż w końcu Bóg "zorganizował" Eliaszowi lepszy transport. Biblia nie wspomina by Elizeusz ani nikt inny obchodził żadnej żałoby po odejściu Eliasza, a tak by się chyba stało gdyby uznano że nie żyje. I to w tak spektakularny sposób. Wszystko to wygląda jakby Bóg wysłał Eliasza na inne miejsce działania. W 2Kronik 21:12-15 jeszcze raz czytamy o Eliaszu i jego orędziu do króla Judy Jehorama żyjącego później po czasach jego działalności w Izraelu gdy królem tam był Achab i Achazjasz O Henochu Paweł pisze w Hebrajczyków 11:5 a w 13 wersecie pisze że wraz z innymi wymienionymi wcześniej umarł. Podobnie jak z Mojżeszem o którym jest napisane podobnie, choć dokładniej bo Biblia wspomina też o miejscu pochowania jego ciała PwtPr 34:5,6 Dawid do nieba też wg Biblii się nie wybrał DzAp 2:34 RE: Niebo i zmartwychwstanie - mateusz - 2017-02-28 Cytat: O Henochu Paweł pisze w Hebrajczyków 11:5 a w 13 wersecie pisze że wraz z innymi wymienionymi wcześniej umarł. Podobnie jak z Mojżeszem o którym jest napisane podobnie, choć dokładniej bo Biblia wspomina też o miejscu pochowania jego ciała PwtPr 34:5,6 I co z tego, że Hbr 11:5 mówi, że nie umarł... I co z tego, że to nie Paweł - list do Hebrajczyków jest anonimowy ;-) RE: Niebo i zmartwychwstanie - Gerald - 2017-02-28 (2017-02-14, 10:15 PM)Młodszy brat Szefa napisał(a):(2017-02-13, 08:29 PM)Przemeks napisał(a): Mam wątpliwości. A ten werset przy jakim temacie rozważasz? RE: Niebo i zmartwychwstanie - Przemeks - 2017-04-29 (2017-02-28, 08:17 AM)Gerald napisał(a):(2017-02-14, 10:15 PM)Młodszy brat Szefa napisał(a):(2017-02-13, 08:29 PM)Przemeks napisał(a): Mam wątpliwości. Przepraszam, że nie odpowiedziałem. Jak czytam Twoje pytanie teraz to łapię się na tym, że nie wiem o co Ci chodzi. Mam takie pytanie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa. Dlaczego NT podaje iż zmartwychwstał 3 dnia? Nie mógł zmartwychwstać w tym samym dniu? Jeśli ktoś z was ma jakieś proste wytłumaczenie, to chętnie poczytam. RE: Niebo i zmartwychwstanie - Młodszy brat Szefa - 2017-04-29 Bo w szabat zrobił sobie wolne. RE: Niebo i zmartwychwstanie - danielq - 2017-04-30 Całkiem sporo o tym jest w Biblii. Jezus nazwał to znakiem Jonasza (Mat 12:39,40, Łuk 11:29) Nie działo się to "z automatu" jak wtedy wierzyli już poganie lecz wymagało działania Boga, który Jezusa wskrzesił. Uczniowie zanotowali wypowiedzi Jezusa gdy zapowiadał, że zostanie wskrzeszony po 3 dniach i z przekonaniem informowali o tym innych po tym jak miało to już miejsce. Np: Mat 16:21; 17:23; 20:19; Marka 8:31 Łukasza 9:22; 18:33; 24:46 1Kor 15:4 Zgodne jest to z tym co Biblia mówi o zmartwychwstaniu. Nie pasuje zupełnie do przekonań jakoby po śmierci automatycznie jakaś część człowieka odłączała się i "szła" do nieba. Co ciekawe to do nieba wg Biblii udał się jeszcze później. MbS pisał o tym w jakimś wątku. RE: Niebo i zmartwychwstanie - gronostaj - 2017-05-01 (2017-04-29, 04:23 PM)Przemeks napisał(a): Mam takie pytanie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa. Dlaczego NT podaje iż zmartwychwstał 3 dnia? Nie mógł zmartwychwstać w tym samym dniu? Wojtek Apel miał to swego czasu fajnie przemyślane: List o świętach. W skrócie: synchronizacja z żydowskim kalendarzem świąt. |