Wystąpiły następujące problemy: | |||||||||||||||
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.15 (Linux)
|
Anioły i demony, diabły i szatany - Wersja do druku +- Nieprofesjonaliści (https://forum.odwyk.com) +-- Dział: Nieprofesjonalizm (https://forum.odwyk.com/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Odwyk (https://forum.odwyk.com/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Anioły i demony, diabły i szatany (/showthread.php?tid=155) |
RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Gerald - 2016-03-28 Słuszne spostrzeżenie Nałogi czy słabości samoświadomości nie mają, ale ludzie z chorobami psychicznymi, takową posiadają. Ludzie z przeróżnymi chorobami psychicznymi RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Młodszy brat Szefa - 2016-03-29 (2016-03-28, 09:10 PM)Gerald napisał(a): Słuszne spostrzeżenie No i fajnie. Tylko że w cytowanym fragmencie Jezus uciął sobie pogawędkę z istotą mającą samoświadomość oraz zgodną z rzeczywistością świadomość, że może się przenieść do innego ciała. Chcesz mi powiedzieć, że to są właściwości istoty ludzkiej? RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Gerald - 2016-03-29 Tak. Niektórzy wierzą w reinkarnację. Zależy gdzie leży i gdzie się wychował..... Pytałeś się siebie i Boga, gdzieś, kiedyś , gdzieś po co demon wyszedł z człowieka, wszedł w świnie tylko po to, aby się zaraz utopić? RE: Anioły i demony, diabły i szatany - gronostaj - 2016-03-29 (2016-03-29, 10:28 PM)Gerald napisał(a): Pytałeś się siebie i Boga, gdzieś, kiedyś , gdzieś po co demon wyszedł z człowieka, wszedł w świnie tylko po to, aby się zaraz utopić? Dla mnie to ten fragment jest kompletnie niezrozumiały niezależnie od tego, czy demony to istoty czy choroby psychiczne RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Młodszy brat Szefa - 2016-03-30 (2016-03-29, 10:28 PM)Gerald napisał(a): Tak. Niektórzy wierzą w reinkarnację. Zależy gdzie leży i gdzie się wychował..... Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem. Według Ciebie Jezus z jednego ludzkiego ciała wygonił legion istot ludzkich, zostawiając w tym ciele tylko jedną. Pozbawione lokum istoty ludzkie zamieszkały w ciałach świń, co było tak bolesnym obniżeniem standardu życiowego, że ww. istoty z nieszczęścia poszły się utopić. Czy tak tę historię odczytujesz? RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Konq - 2016-03-31 (2016-03-29, 11:13 PM)gronostaj napisał(a):(2016-03-29, 10:28 PM)Gerald napisał(a): Pytałeś się siebie i Boga, gdzieś, kiedyś , gdzieś po jaką cholerę demon wyszedł z człowieka, wlazł w świnie po to,aby się zaraz utopić? Fragment jest po prostu "zapożyczeniem" z kilku fragmentów Odysei. Ewangelista miał chwilę niemocy twórczej i skorzystał z klasycznego dzieła greckiego, odwracając role bohaterów dla niepoznaki. Nie pierwszy raz to zresztą kiedy Biblia plagiatuje Homera RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Gerald - 2016-03-31 Hmm A sprawdziłeś kto kogo plagiatuje? RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Konq - 2016-03-31 (2016-03-31, 08:01 PM)Gerald napisał(a): Hmm A jednak przemówił *** Sprawdziłem Homer, kiedy Jezus wyganiał te demony, nie żył od 800 lat. Byłby to więc cud jakby on skopiował Ewangelie RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Gerald - 2016-03-31 Hmm A kiedy spisano St? RE: Anioły i demony, diabły i szatany - Konq - 2016-03-31 (2016-03-31, 08:30 PM)Gerald napisał(a): Hmm A powinno mnie to obchodzić? Napisałem wyraźnie, że chodzi mi o fragmenty Ewangelii. |