2017-01-27, 03:09 PM
(2017-01-27, 02:09 PM)Konq napisał(a): [ -> ]Jest on przypisany tym osobom w genach i nawet jak ktoś się zmusza, aby tego nie robić, to po prostu wbrew swojej naturze.
Są na to jakieś dowody?
(2017-01-27, 02:09 PM)Konq napisał(a): [ -> ]Jest on przypisany tym osobom w genach i nawet jak ktoś się zmusza, aby tego nie robić, to po prostu wbrew swojej naturze.
(2017-01-26, 01:45 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Dla Ciebie dyskusyjna, dla mnie nie. Pewnie dlatego, że mamy inne priorytety, a zwłaszcza inną wiarę.
Jak wspomniałem o prezerwatywach w Biblii nie ma wzmianki, a pewnie, gdyby była to też chciałbyś dyskutowaćWcale się nie dziwię. Natomiast według mnie używanie prezerwatyw czy środków antykoncepcyjnych jest sprzeczne z tym do czego powołał nas Bóg, a skoro jest sprzeczne, to jest sprzeczne i po co mam dyskutować?
(2017-01-26, 01:45 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Czy polucję, albo kichanie można podciągnąć pod "młodzieńcze pożądliwości"?
(2017-01-26, 11:47 PM)Eliahu napisał(a): [ -> ]Człowiek ma wszystkie te same potrzeby jakie posiadają zwierzęta, a jednak realizuje je inaczej. Nie robi kupy zawsze i wszędzie kiedy tylko mu się zachce mimo iź teoretycznie jakby się powstrzymywał to organizm załatwi sprawę za niego.
Podobnie nie żre wszystkiego w każdej sytuacji tylko dlatego, że zawiera węglowodany, mimo iż w sytuacji głodu (takiego śmiertelnego) pewnie by to zrobił.
Poza tym słyszę często od ludzi nowoczesnych, że masturbacja jest zdrowa bo "pozwala rozładować napięcie seksualne".
A ja uważam, że z tego samego powodu (rozładowanie napięcia seksualnego) jest właśnie niekorzystna.
Dlaczego?
Dlatego, że "po co mam wstać sprzed kompa i zrobić cokolwiek by zdobyć samicę skoro mogę sam rozładować to napiędcie?". I tak powstają całe narody ludzi bez jaj. A raczej z jajami, tylko rozładowanymi.
(2017-01-27, 03:09 PM)Gerald napisał(a): [ -> ](2017-01-27, 02:09 PM)Konq napisał(a): [ -> ]Jest on przypisany tym osobom w genach i nawet jak ktoś się zmusza, aby tego nie robić, to po prostu wbrew swojej naturze.
Są na to jakieś dowody?
(2017-01-27, 03:41 PM)danielq napisał(a): [ -> ]@Konq
To, że bardzo podoba mi się żona kolegi nie usprawiedliwia mnie by zostać - wolna wola i moje wybory - cudzołożnikiem. Ani nie usprawiedliwia ani zmusza.
Biblia zachęca do panowania nad sobą.
Geny są raczej słabym wytłumaczeniem, bo gdybym się usprawiedliwiał genami to poważnie by nikt tego nie wziął.
Nasze czyny wynikają z nastawienia i wyborów.
I świadomości odpowiedzialności za wybory.
(2017-01-27, 04:01 PM)Konq napisał(a): [ -> ]Kolejny raz próbujesz zawęzić definicje jakiejś rzeczy, żeby wyszło na twoje. Pierwsza sprawa: onanizowanie nie jest żadną młodzieńczą przypadłością. To że zaczynamy się onanizować kiedy osiągamy biologiczną zdolność do tego, nie znaczy wcale, że w wieku dorosłym przestajemy to robić, albo że w tym wieku to mija, czy przestaje nam się podobać. Ludzie przestają się onanizować w wieku dorosłym tylko dlatego, że często w ogóle ograniczają swoje życie seksualne, a nie dlatego, że zmieniają im się preferencje seksualne.
Druga sprawa: argumentowanie, że onanizowanie jest złe, bo to samolubstwo, to bzdura. Ludzie coraz częściej robią to wspólnie i chwalą dzięki temu swoje życie seksualne. Nie widzę więc różnicy, dlaczego ta sama czynność robiona wspólnie, ma być dobra, a już samemu nie.
Cytat:GeraldSorki, wydawało mi się to oczywiste, że chodzi o homoseksualizm
Jest on przypisany tym osobom w genach i nawet jak ktoś się zmusza, aby tego nie robić, to po prostu wbrew swojej naturze.
Są na to jakieś dowody?
Konq
Na co dowody?
Cytat:KonqCzy są dowody na to o czym mówisz? Czy są dowody na to, że homoseksualizm jest przypisany w genach?
Tak samo jest z homoseksualizmem. Jest on przypisany tym osobom w genach i nawet jak ktoś się zmusza, aby tego nie robić, to po prostu wbrew swojej naturze.
Cytat:Nie chodzi o samo używanie prezerwatyw, a kwestię regulowania liczby urodzeń, tak aby nie doszło do przepełnienia ludności. Świat niestety ma ograniczony zasoby i nawet jeśli wierzymy w to, że stworzył do go Bóg, to na pewno nie po to, aby robić dzieci na umór, a potem nie potrafić ich wyżywić. Natura wprowadza nam wiele ograniczeń w tej kwestii, jak choćby menopauza i takie sztywne traktowanie słów Biblii po prostu zakazuje seksu kobietom po menopauzie.
Cytat:Niedawno głośno było o tym, że najwięcej kapitału znajduje się obecnie w rękach 8 najbogatszych osób na świecie. Mają oni tyle pieniędzy co reszta ludzkości. Powiem ci w jaki sposób oni to osiągnęli. Nie osiągnęli oni tego "mnożąc się i czyniąc sobie ziemię poddaną", oni to osiągnęli dzięki temu, że wmówiono innym ludziom, że robiąc sobie więcej dzieci, będą rośli w siłę.Nie musisz mi mówić jak ludzie osiągają fortunę bo nie to jest celem człowieka na ziemi
(2017-01-27, 05:27 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Konq, ja nic nie zawężam. Ja mówię o pożądliwości i Pismo mówi o pożądliwości. To, że masturbacja dotyczy młodych czy starych nie ma znaczenia bo jeśli Paweł kazał wystrzegać się rzeczy związanych z pożądliwością ludziom młodym, jakim był Tymoteusz, to co dopiero dojrzałym.
Ty mówisz, jak robi się to w tzw "świecie", a ja mówię co jest wg mnie i Biblii grzechem a co nie. Chyba nie aspirujesz do bycia ekspertem od tego co się Bogu podoba, a co nie? Ludzie wspólnie robią coraz bardziej dziwne rzeczy i czy to świadczy o tym, że to dobre? Uważasz,że masturbowanie się wspólnie z żoną jest dobre? OK. Jak tam chcesz. Niektóre pary chwalą sobie szybki numer na trawniku....cóż
Mnie nie interesuje to co kolorowe pisma, albo portale mędrkarskie określają jako "dobre".
(2017-01-27, 05:27 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Czy są dowody na to o czym mówisz? Czy są dowody na to, że homoseksualizm jest przypisany w genach?
(2017-01-27, 05:27 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Do przepełnienia ludności dojść nie może Konq. Świat ma tyle zasobów ile mu trzeba, a przepełnione są jedynie aglomeracje miejskie. Wiesz ile jest wolnego miejsca na ziemi, ale ludzie wolą się tłoczyć w miastach
(2017-01-27, 05:27 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Nie musisz mi mówić jak ludzie osiągają fortunę bo nie to jest celem człowieka na ziemi![]()
Jezus pewnemu młodzieńcowi kazał rozdać całą jego fortunę więc nie o bogacenie się chodzi
(2017-01-27, 06:51 PM)Konq napisał(a): [ -> ]Ja z tym nie dyskutuję. Zaznaczam tylko, że coś co Paweł określa jako młodzieńcze pożądliwości, wcale nie jest właściwe młodości.Dokładnie tak jak zauważasz w późniejszych wersach wypowiedzi, której już nie będę wklejał, Paweł wcale nie musiał pisać tylko o masturbacji. Jest wiele pożądliwości w wieku młodzieńczym i nie tylko młodzieńczym. Chrześcijanie mają się wystrzegać wszelkich pożądliwości.
Cytat:Jak to jest u ludzi? Nie wiadomo.
Cytat:A więc to, że genetycznie jesteśmy obciążeni homoseksualizmem, wcale nie przesądza, że będziemy homoseksualni w dorosłym życiu.Albo nie wiadomo czy jesteśmy obciążeni, albo jesteśmy obciążeni
Cytat:Rozparcelowanie ludzi po prowincjach nic nie da, bo po prostu nie dadzą oni sobie rady.Nie skreślaj tak szybko ludzi
Cytat:Z przykrością zauważam, że to właśnie ludzie z wiązani z religią rzadziej realizują ten cel. Przykładem jest tu kwestia uchodźców, a Sprawa Polska. Choć w Ameryce to obecnie nawet nie kryje się z kim jest związany obóz religijny i komu kibicuje.
(2017-01-27, 07:29 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Dokładnie tak jak zauważasz w późniejszych wersach wypowiedzi, której już nie będę wklejał, Paweł wcale nie musiał pisać tylko o masturbacji. Jest wiele pożądliwości w wieku młodzieńczym i nie tylko młodzieńczym. Chrześcijanie mają się wystrzegać wszelkich pożądliwości.
I na koniec muszę się z Tobą zgodzić. Ludzie związani z religią rzadziej realizują ten cel bo jest ich stosunkowo więcej, co nie zmienia faktu, że słabo się dzielimy swoimi dobrami z tymi, którzy naprawdę potrzebują. I za to też odpowiemy we właściwym czasie.
(2017-01-27, 07:29 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]Albo nie wiadomo czy jesteśmy obciążeni, albo jesteśmy obciążeni
Ale ok, dajmy sobie czas na dalsze badania
(2017-01-27, 07:29 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]I ja powtarzam z uporem maniaka, choć wiem, że Bóg Ciebie nie przekonuje, że nie ma żadnego przeludnienia, to tylko propaganda i pogłębiające się lenistwo i wygodnictwo ludzi, ale to temat na inną okazję, choć w sumie lenistwo też jest grzechem.
(2017-01-27, 07:29 PM)Gerald napisał(a): [ -> ]I na koniec muszę się z Tobą zgodzić. Ludzie związani z religią rzadziej realizują ten cel bo jest ich stosunkowo więcej, co nie zmienia faktu, że słabo się dzielimy swoimi dobrami z tymi, którzy naprawdę potrzebują. I za to też odpowiemy we właściwym czasie.
(2017-01-28, 12:16 AM)Konq napisał(a): [ -> ]W zasadzie się zgadzam. Tu znowu ma rację Apostoł twierdząc, że wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem.Tak się ucieszyłem, że się zgadzamy, że nawet nie będę oponował, że wszystko jest dla ludzi, a nie wszystko jest dla chrześcijan
Cytat:KonqPrawdę mówiąc dla mnie to jest bez różnicy bo ja wierzę w to, że Bóg może wyciągnąć każdego ze wszystkiego, co ktoś robi niezgodnie z wolą Boga, jeśli ten ktoś szczerze o to Boga poprosi i pragnie żyć zgodnie z wolą Boga. Bo Bóg może wyciągnąć z każdej niewoli
Albo heteroseksualizm/homoseksualizm to dwie strony jednego medalu. W zależności w którą stronę przesuniemy bardziej suwak takie będziemy mieć preferencje.
Cytat:Coraz więcej ludzi ma uczulenie na pyłki. Jest to efekt skutecznej walki z tym uczuleniem, która pozwala przenosić geny związane z uczuleniami na następne pokolenia. To tylko jeden przykład, który pokazuje, że niektórzy muszą żyć w mieście, bo tak zostali obciążeni, a nie że są zbyt leniwi. OK. Bóg wymaga, ale czy daje wszystkim takie same szanse?Alergie też są od Boga i tak, wszyscy dostajemy takie same szanse. Bo to co Bóg dał może i wziąć, jeśli jest to zgodne z Jego wolą i Jego planem.
Cytat:Nie chodzi o samą liczbę. Problem jest w tym, że takie głosy dzielenia się po prostu zagłuszane motywacjami a'la religijnymi. Przykładem jest Polska, gdzie głos KRK, w sprawie uchodźców, jest po prostu zagłuszony propagandą narodowców, że to oni reprezentują Kościół. Pechowo KRK sam dołożył cegiełkę do tej propagandy wcześniej wspierając antysemityzm itp. Zauważ jednak, że sama chęć pomocy uchodźcom jest wiązana głównie z laicką częścią Europy, a propagandowo kreowana jako zagrożenie dla wiary Chrześcijańskiej.
(2017-01-28, 09:20 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Alergie też są od Boga i tak, wszyscy dostajemy takie same szanse. Bo to co Bóg dał może i wziąć, jeśli jest to zgodne z Jego wolą i Jego planem.
(2017-01-28, 09:20 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Niestety głównym zagrożeniem dla wiary chrześcijańskiej, jak mi się zdaje, są sami chrześcijanie. Chrześcijanie wierzą w zbawienie, a tak się boją, że im muzułmanie głowy poobcinają, że ja zaczynam wątpić czy naprawdę wierzą w to zbawienie bo tak walczą o to co tu i teraz