2019-11-01, 08:35 PM
Cytat:W jaki sposób ustalisz, kto rozmawiał sam ze sobą? Nie da się, wyczerpaliśmy wszystkie drogi.
Można zastosować innowacyjną metodę zwaną "próbą czasu".

Cytat:W jaki sposób ustalisz, kto rozmawiał sam ze sobą? Nie da się, wyczerpaliśmy wszystkie drogi.
Cytat:Ja nie do końca miałem na myśli dwutysięczną przeprawę chrześcijaństwa, które próbuje ustalić, komu objawił się Bóg, a kto miał różne zwodnicze wizje. Mi chodzi bardziej o to, aby ustalić dzisiaj, tu i teraz, charakter wizji, które miały dane osoby.
Cytat:Biblia daje jednak wskazówki, jak rozpoznać ludzi, którzy pochodzą od Boga i może na tej zasadzie - to znaczy kierując się Biblią jako przewodnikiem i rozsądkiem jako drogowskazem da się podziałać w tej materii.
Cytat: Rozumiem, że Tobie chodzi o wizje opisane w Biblii, ale mi bardziej chodzi o to, czy pan Kowalski słysząc głos anioła mówiącego Mu różne nowe rzeczy na temat Boga rzeczywiście dostał objawienie, czy tylko jest pod wpływem jakichś środków odurzających lub innych wspomagaczy.
Cytat:Można, a nawet trzeba badać ludzi, którzy badają Biblię czy prawidłowo do niej podchodzą, czy przypadkowo nie uzurpują sobie praw, które im nie przysługują, albo są zbyt bardzo do przodu w swoich twierdzeniach.
Cytat:obserwujmy nam współczesnych i wybierajmy tych, którzy dają dobry przykład
Cytat:Ja nie wiem czy przytoczony przez Ciebie katolik i jego myślenie jest miarodajne dla każdego katolika, a brzmi to właśnie tak, jakby w Twoim przykładzie było.
Cytat:A Ty Mateusz potrafisz odpowiedzieć w jaki sposób uznajesz, że ktoś ma rację i czy rzeczywistość, która Cię otacza bez konfrontacji w rozmowach z ludźmi jest tą rzeczywistością, którą Ty uznajesz?
Cytat:Nigdy nie pomyliłeś się w wyborze autorytetów, które wybierałeś?
Cytat:Co w tym złego, że mogą wśród nas być tacy nauczyciele, którzy powielają pewien schemat, czy kierują się naukami swoich poprzedników?