2016-04-05, 09:03 AM
(2016-04-05, 04:52 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Dobre pytanie
Nie, raczej nie. Można wierzyć w moc pieniądza, ewolucję, władzę samą w sobie,itd, a nie wierzyć w Boga.
Prawda, to był nie do końca przemyślany mój wniosek, wynikający z przekonania, że wiara kojarzy mi się z wiarą w Boga, a zapomniałem, że ludzie wierzą w różne rzeczy
Pozwolę sobie odpowiedzieć cytatem:
Cytat:Wierzę w Boga Spinozy, który ujawnia się w harmonii wszystkiego, co istnieje, a nie w Boga, który interesuje się losem i uczynkami ludzkości
Albert Einstein
To jest problem wielu wierzących i pokazuje to właśnie Eliahu. Wiara logiczna, czy nawet racjonalna jest możliwa, nawet w Boga tyle, że Wy chcielibyście, żeby to była wiara w WASZEGO Boga. Wiara logiczna musi się opierać na jasnych definicjach, twoja wypowiedź jest jasnym przykładem jak potraficie zniekształcać racjonalne definicje dla własnych potrzeb i oczekujecie, że ktoś będzie na tym gruncie się bronił.
To samo dotyczy zresztą Teorii Ewolucji. Ja tu nie jestem po to, aby namawiać kogoś do wiary w nią (bo nie jest ona obiektem wiary), ja tu głównie walczę o to, aby nikt nie zmieniał jej założeń i na tym gruncie oczekiwał jej udowodnienia.
I to samo dotyczy innych religii. Wy Chrześcijanie nie macie żadnych innych podstaw do odrzucenia innych niż ateistyczne-racjonalne. Na jakiej więc podstawie "wierzycie" we własnego Boga? Ano na podstawie subiektywnego wyboru, który nazywacie wiarą. I to cała filozofia.