Wystąpiły następujące problemy: | |||||||||||||||
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
|
![]() |
#jestemchrześcijaninem - Wersja do druku +- Nieprofesjonaliści (https://forum.odwyk.com) +-- Dział: Nieprofesjonalizm (https://forum.odwyk.com/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Odwyk (https://forum.odwyk.com/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: #jestemchrześcijaninem (/showthread.php?tid=1370) Strony:
1
2
|
#jestemchrześcijaninem - Konq - 2016-09-21 Jestem ciekawy co sądzicie o tej akcji: https://www.facebook.com/IamAChristianPL https://twitter.com/hashtag/jestemchrze%C5%9Bcijaninem RE: #jestemchrześcijaninem - Limak - 2016-09-21 Głupia jest ta akcja... Wśród chrześcijan są różne poglądy nt. obrony koniecznej (np. Amisze ponoć nie uznają czegoś takiego, Świadkowie Jehowy uznają ale do woja już iść nie mogą ![]() Efekty są takie, że można znaleźć w sieci artykuły takie jak ten z nagłówkiem "Zrzeszeni w akcji <<Jestem chrześcijaninem>> chcą zabijać dla Jezusa" i to zabijać nie byle kogo bo przede wszystkim "uchodźców" (tak, w artykule pada taka sugestia). RE: #jestemchrześcijaninem - mateusz - 2016-09-21 Co tu sądzić, czysta głupota i tyle :-) RE: #jestemchrześcijaninem - Martin - 2016-09-23 "Strzelajcie do siebie nawzajem jak ja do was strzelałem" - Jezus Chojecki. RE: #jestemchrześcijaninem - gronostaj - 2016-09-24 Z tego co pamiętam, to w założeniu akcja miała pokazywać, że chrześcijanin może używać broni do obrony. Tak jak @Limak napisał, w chrześcijaństwie jest szerokie spektrum poglądów na ten temat, więc już samo podpisywanie zdjęć z bronią "jestem chrześcijaninem" to przylepianie swojego poglądu do ogromnej rzeszy ludzi, którzy się z z nim nie utożsamiają. Takie było założenie, ale teraz otwieram tego linka do Facebooka i widzę takie rzeczy: ![]() ![]() Ci ludzie nie wyglądają, jakby zamierzali się bronić. Tutaj kończy się chrześcijaństwo, a zaczyna chrześcijaństwo nominalne. Polityka ma rację, że tytułuje artykuł «Zrzeszeni w akcji „Jestem chrześcijaninem” chcą zabijać dla Jezusa», bo dokładnie to ma miejsce. A moje zdanie jest takie, jak kolegów wyżej. Cytując klasyka: szkoda strzępić ryja. RE: #jestemchrześcijaninem - krecik - 2016-09-29 (2016-09-21, 11:23 AM)Konq napisał(a): Jestem ciekawy co sądzicie o tej akcji: Moim zdaniem ludzie afiszujący się że posiadając broń palną, są chrześcijanami, jest niezrozumieniem tematu. Bo bycie chrześcijaninem to przede wszystkim posiadanie Ducha Świętego ! A tenże Duch może kogoś indywidualnie, ze względu na specyficzne okoliczności, może przekonać że powinien zaopatrzyć się w taką broń. No i oczywiście pozostaje do dyskusji ewentualne praktyczne jej użycie. Przykładowo: W dawnym miejscu zamieszkania, w kryminogennej dzielnicy. Byłem zaopatrzony w rurę o średnicy około 40 mm i długości około 1,5 metra, w celu ewentualnej samoobrony...Jednak gdy zaistniała taka realna sytuacja, bo zostałem zaatakowany niespodziewanie podczas otwierania drzwi. I cóż ? Miałem przebłysk aby użyć tego narzędzia, lecz wkrótce następny głos żeby tego nie robić, bo zapewne zaszlachtowałbym drania. RE: #jestemchrześcijaninem - Eliahu - 2016-10-09 Tak wyglądał Jezus wg. pastora Chojeckiego: ![]() A tak wg. Martina Lechowicza: RE: #jestemchrześcijaninem - Gerald - 2016-10-09 Buahahahahahahahaha, dobre Eli O panu Chojeckim, pierwszym prawdziwie chrześcijańskim macho, co się kulom nie kłaniał było też tutaj Generalnie popieram klasyka, którego popiera Gronostaj RE: #jestemchrześcijaninem - joann071 - 2017-07-05 Cześć Wszystkim! Wypowiem, się w temacie jako kobieta. Nie wiem, na 100% w jakim celu p. Chojecki propaguje te idee, bo nie siedzę w jego głowie. Ale dla mnie to jest pomieszanie z poplątaniem. Powiem Wam dlaczego, bo często daje się argument, obrony osobistej i mienia i powiedzmy, że On jest słuszny. Ale co komu z tego, jeżeli można mieć niezłe kłopoty, jak koleś który chciał zrobić Ci krzywdę, a ty się broniłeś, może Cię oskarżyć... Chyba, że coś się w prawie w tym temacie polepszyło, to mnie oświećcie - proszę. Poza tym, czym innym jest strzelanie do tarczy, czy nawet polowanie, a czym innym zabicie człowieka. Choć jak bandzior zagraża Twojemu życiu w ciemnym zaułku, to wtedy działasz na adrenalinie i ten argument odpada... Ale broniąc domu nie zawsze od razu jesteś w stanie skrajnego zagrożenia... Bo np. ktoś wlazł na Twoje podwórko, a Ty widzisz to z okna. A na koniec dodam jeszcze jedno. Niech sobie p. Chojecki będzie za bronią, ale dlaczego wpada w złość, jak ktoś mu grzecznie powie: " Jestem Chrześcijaninem, ale nie zgadzam się z tym. " ![]() RE: #jestemchrześcijaninem - Powała - 2017-07-05 (2017-07-05, 12:35 PM)joann071 napisał(a): Ale co komu z tego, jeżeli można mieć niezłe kłopoty, jak koleś który chciał zrobić Ci krzywdę, a ty się broniłeś, może Cię oskarżyć... Chyba, że coś się w prawie w tym temacie polepszyło, to mnie oświećcie - proszę. Lepiej żeby cię jeden sądził niż czterech niosło. ;-) |