2018-04-19, 07:34 PM
Wykonam na tym tekście cztery operacje:
#1. Szukanie słów
#2. Analiza słów
#1. Szukanie słów
Na początek wyszukuję wszystkie słowa opisujące czynności. Pogrubiam je wszystkie, numeruje w indeksach (1) a te najważniejsze wg mnie dodatkowo podkreślam:
Cytat:W Nim [ Chrystusie ] i wy (1) położyliście nadzieję, kiedy (2, 3) usłyszeliście słowo prawdy, ewangelię waszego (4) zbawienia, w nim też, gdy (5) uwierzyliście, zostaliście (6) zapieczętowani (7) obiecanym Duchem Świętym, który jest (8) zadatkiem naszego dziedzictwa, aż nastąpi (9) odkupienie (10) nabytejwłasności, dla (11) uwielbienia jego chwały.
#2. Analiza słów
Teraz wypisze tu wszystkie słowa opisujące czynności:
- Efezjanie położyli nadzieję w Chrystusie (w innych niż UBG przekładach jest to w wersecie 12);
- Efezjanie usłyszeli słowo prawdy, ewangelię;
- Ktoś Efezjanom coś mówił słowo prawdy, ewangelię skoro to usłyszeli;
- Dokonało się zbawienie Efezjan, skoro odbierają to osobiście (waszego);
- Efezjanie uwierzyli w Chrystusie;
- W Chrystusie Efezjanie zostali zapieczętowani Duchem Świętym;
- Duch Święty został [ kiedyś wcześniej ] obiecany;
- to zapieczętowanie Duchem Świętym jest zadatkiem dziedzictwa ludzi wierzących;
- [ Kiedyś ] nastąpi [ jakieś ] odkupienie;
- [ Jakaś ] własność została [ już ] nabyta;
- [ Czyjaś ] chwała zostanie uwielbiona.
A teraz próbuję to poukładać chronologicznie:
- Duch Święty został obiecany przez proroków (Joel? Jeremiasz?);
- Utracona kiedyś własność została nabyta (nabyta - czyli Bóg zapłacił komuś kto to miał, prawda o krzyżu);
- W Dziejach czytamy, że Pan Bóg natchnął Pawła aby poszedł do Efezu, zanieść tam ewangelię. Głosił Efezjanom "Słowo prawdy, ewangelię", choć pewnie przez skromność nie zapisał tego tu;
- Efezjanie usłyszeli głoszone słowo prawdy, ewangelię o ich zbawieniu.
- Efezjanie uwierzyli, i to w sposób osobisty skoro "dobra nowina o zbawieniu" stała się "dobrą nowiną o ich zbawieniu".
- Efezjanie położyli nadzieję w Chrystusie (w innych przekładach jest to w wersecie .12);
- Dokonało się zbawienie Efezjan, skoro odbierają to osobiście (jest tam słowo "waszego");
- W Chrystusie Efezjanie zostali zapieczętowani Duchem Świętym;
- To zapieczętowanie Duchem Świętym jest zadatkiem dziedzictwa ludzi wierzących;
- Kiedyś nastąpi jakieś ] odkupienie tej nabytej przez Boga i wybawionej (zbawionej) własności;
- Chwała Boga będzie wtedy uwielbiona.
A na koniec pytania, aby sprawdzić jak się to ma do mojego życia? To ważne pytania.
- Czy ktoś wyjaśniał mi prawdę o mnie? Czy ktoś głosił mi ewangelię - dobrą nowinę?
- Czy usłyszałem i zrozumiałem?
- Czy uwierzyłem temu Słowu?
- Czy położyłem nadzieję (ufność) w Panu Jezusie Chrystusie?
- Jeżeli tak, to wierny jest Bóg i sprawiedliwy i zrobił swoje, czyli zapieczętował mnie obiecanym Duchem Świętym.
- Spodziewać się więc mogę, że Bóg upomni się o mnie (swoją własność), gdy ten świat będzie miał swój koniec.
- A wszystko to na chwałę Boga.
- Ktoś głosił Słowo Prawdy, Ewangelię.
- Ktoś usłyszał w Słowo Prawdy, Ewangelię.
- Ktoś uwierzył Ewangelii.
- Ktoś położył nadzieję w Chrystusie.
- Bóg zapieczętował ich Duchem Świętym.
- Na podstawie tej pieczęci Bóg odkupi ku swojej chwale.
- Ktoś usłyszał w Słowo Prawdy, Ewangelię.
- Ktoś uwierzył Ewangelii.
- Bóg zapieczętował ich Duchem Świętym.
- Polecam nauczenie się tego tekstu (czyli Ef 1:13-14) na pamięć. Na prawdę warto.
- Ten tekst bardzo dobrze obrazuje dynamikę życia chrześcijanina, który słyszy, wierzy, dostępuje przemiany i następnym chce głosić abyś usłyszeli i uwierzyli itd.
- W innych niż BG i UBG polskich przekładach to położenie nadziei powtórzone w wersecie .13 za wersetem .12 aby tekst był bardziej czytelny. Należy pamiętać, że cały tekst do wersu .18 to w grece jedno zndanie.
- Tekst tekst w przekładzie pastora Zaręby: W Nim i wy, gdy usłyszeliście Słowo prawdy, dobrą nowinę o waszym zbawieniu — i dzięki któremu uwierzyliście — zostaliście opieczętowani obiecanym Duchem Świętym. Ten Duch jest zadatkiem naszego dziedzictwa do czasu otrzymania własności — dla pomnożenia Jego chwały.
- Niedługo minie rok jak męczę się z tymi dwoma wersetami - bo przypomnę, że pierwsze starcie miało miejsce w trakcie OdwykWagarów w Krakowie, w maju albo kwietniu 2017..... a wracam do tego bo w kalendarzu wyskoczyło mi, że należy kolejne Wagary ogłosić. Czwartek 24 maja? A dlaczego nie - dobra data.