Cytat:protestantyzm to jest Paweł i tylko Paweł
Nie jest to dziwne. Marcin Luter był przecież jako uczony teolog na uniwersytecie w Wittenberdze specjalistą od listów do Rzymian i Galatów. Dlatego od nich wyszedł tworząc początki protestantyzmu. I do dziś cały ruch na tych listach stoi. Albo raczej na ich interpretacji przez Lutra. Który też nie do końca zrozumiał o co Pawłowi chodziło, bo założył, że judaizm w I w. funkcjonował tak samo jak katolicyzm w XVI w.
W nowszych czasach wśród zachodnich teologów były próby odczytania listów Pawła na nowo, z uwzględnieniem kontekstu kulturowego i biorąc pod uwagę nowoczesną wiedzę na temat starożytnego judaizmu, czyli tzw. Nowa Perspektywa. Ale są one lekko mówiąc kontrowersyjne i u niektórych protestantów można dostać srogi opieprz za samo wspomnienie o tym
Cytat:Chcę cię też zapytać o Ks. Henocha. Czy ona jest w waszych Bibliach. Niektórzy chrześcijanie mają ją w kanonie inni jej nie uznają.
Wiesz co... oprócz Kościoła Etiopskiego w zasadzie chyba nikt jej nie uznaje. To apokryf. Żydzi mają taki sam kanon jak protestanci. Luter, odrzucając kanon katolicki, stwierdził, że Żydzi na pewno lepiej przechowali Stary Testament i dlatego od nich go przejął.
Cytat:Mówiłem o judaizmie do chrześcijan, ale to co mówiłem wykorzystywali tzw. "Mesjaniści" by jeszcze sprawniej udawać Żydów
xD Czemu mnie to nie dziwi