2016-06-02, 04:52 PM
(2016-06-02, 01:24 AM)mateusz napisał(a): A znasz takie osoby sprzed XVII wieku? Mógłbyś wymienić jakąś?
Kazimierz Łyszczyński. Będziemy się teraz licytować? To znaczy teraz każesz mi wymienić kogoś sprzed XV w.?
(2016-06-02, 01:24 AM)mateusz napisał(a): Ej - to jest nieprawda i o tym wiesz. W poprzednich postach udowadniałem, że znał go apostoł Paweł, który o tej znajomości wspominał kilkadziesiąt lat przed Dziejami, w listach do Galatów i Koryntian. We wszystkich źródłach Jakub jest bratem Jezusa, mieszka w Jerozolimie, jest szanowanym i pobożnym nauczycielem. Potwierdza to też Flawiusz.
Nie wiem czy dokładnie czytałeś dyskusję, której ten fragment dotyczy. Pitupitu dowodzi, że Jakub mógłby skorygować ewentualne kłamstwa Ewangelii, tymczasem Ewangelia w ogóle nie wymienia kogoś takiego. Przypomnę - brata głównego bohatera. Wygląda więc na to, że Jakub za Jezusem nie chodził, Ewangelia cytuje nawet fragment, który sugeruje, że był z Maryją upomieć Jezusa, aby skończył z tym nauczaniem i wracał do domu. I nagle awansuje na czołowe miejsce w hierarchii. Sorry ale dla mnie to wygląda podejrzanie? To znaczy mamy historyczne potwierdzenie, że Jakub istniał, i dziwną treść Ewangelii, że istniał, ale był nieważny.
(2016-06-02, 01:24 AM)mateusz napisał(a): Co do reszty... wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale historyczna wiarygodność Ewangelii nie ma TOTALNIE nic wspólnego z tematem. Absolutnie null. Zero. Ba, standardowo niewierzący historycy podchodzą bardzo sceptycznie do tej wiarygodności - i zarazem akceptują historyczność Jezusa. Można uważać Ewangelie za klechdy i je analizować jak każdą inną legendę i nawet wtedy dochodzi się najczęściej do tych samych wniosków.
To chyba powinna być uwaga do @pitupitu, ja jej to samo sugerowałem. Stąd ta dyskusja.
Do ukrzyżowania wrócę jutro. Chciałbym tylko uzyskać od ciebie potwierdzenie, że podany przez ciebie powód ukrzyżowania Jezusa to fakt historyczny?