(2016-06-17, 04:47 AM)Gerald napisał(a): A Ty mi odpowiedz na pytanie po co zadajesz te pytania? Ja postawiłem tezę. Nie ma demonówPytam, bo usiłuję zrozumieć, jak odczytujesz tekst, że wychodzi Ci coś, moim zdaniem, sprzecznego z tekstem.
Udowodnij, że są, skoro w nie wierzysz
Jak świat światem, ciężar dowodzenia spoczywa na stawiającym tezę. Czemu chcesz go przerzucić na mnie?
(2016-06-17, 04:47 AM)Gerald napisał(a): Wszystko pochodzi od Boga, tak mówi BógWszystko pochodzi od Boga w tym sensie, że w swym pierwotnym kształcie/stanie zostało przez Niego stworzone. To nie oznacza, że obecny stan odpowiada temu, czego Bóg pragnie. Ludzie i inne istoty mają możliwość robienia tego, czego On nie chce. Do czasu rzecz jasna.
Skoro wszystko to demony też
Twoim zdaniem demony pochodzą od Boga?
P.S. W zbuntowane anioły nie wierzę
Albo Bóg jest "wszech", albo nad czymś nie panuje
Jak myślisz?
Skoro w zbuntowane anioły nie wierzysz, to zapewne wierzysz, że apostołowie byli kłamcami. Zgadłem?
"Skoro bowiem Bóg nie oszczędził aniołów, gdy zgrzeszyli, lecz rzuciwszy w więzach w gęste mroki Tartaru, wydał jako zachowanych na sąd;" (2P 2:4)
"aniołów zaś, którzy nie zadbali o swój [pierwotny] urząd, lecz porzucili swe własne mieszkanie, zatrzymał w wiecznych pętach, w mroku, na wielki dzień sądu;" (Jud 1:6)
(2016-06-17, 04:47 AM)Gerald napisał(a): P.S. Prorocy też mieli ducha wieszczego. Coś nam to mówi?Po pierwsze, gdzie tak jest napisane?
[...]
Dziewczyna miała dar. Dar sprzedawała za kasę. Źle robiła bo nie po to dostała dar.
Bóg dał, Bóg wziął.
Całe moje tłumaczenie
Po drugie, termin "duch wieszczy" w Dz 16:16 jest wprowadzany przez tłumaczy, żeby polscy czytelnicy wiedzieli, o co chodzi. W oryginale mamy "ducha Pytona". Zob. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pyton_(mitologia)
Bóg dał tej dziewczynie takie coś?
Po trzecie, prorocy mówili z natchnienia Ducha Bożego, a tu jest duch jakiegoś potwora - jedno stoi w opozycji do drugiego.
(2016-06-17, 04:47 AM)Gerald napisał(a):Pewien człowiek obejrzał reportaż, w którym była mowa, że pieszego potrącił pijany kierowca. Dwa dni później tego człowieka potrącił na pasach... pijany kierowca. Zasugerował się czy może te same zjawiska zdarzają się w różnych miejscach i czasach?Cytat:Młodszy brat SzefaOczywiście, jak tego nie widzisz to co ja mogę?
Owszem, czytała. Ale czy to cokolwiek zmienia?
„Szlachetny człowiek wymaga od siebie, prostak od innych.”
Kong Qiu znany jako Konfucjusz
Kong Qiu znany jako Konfucjusz