Cytat:Michał13Nie, to nie kwestia nastawienia. Nastawienia to ja mam ze wszech miar pozytywne
Dlaczego takie negatywne nastawienie...
Bóg dał ludziom rozum, mądrość, wolność...
Nie chce ingerować na Twój wybór, czasem coś podpowie ale nigdy Ciebie nie zmusi.
Jonasza jakoś zmusił choć ten wcale nie chciał
Cytat:Michał13Jak zauważyłeś Bóg jest wszechwiedzący. Uważasz, że coś przeoczył? Kłóci mi się to ociupinkę. Nie,nie uważam Boga za tępaka, to był sarkazm. Uważam, że przecenia się Szatana.
I czemu "tępak"...
Bóg ma po prostu wiarę w ludzi... może i faktycznie przecenił człowieka (A szatan to zauważył...)
Cytat:Michał13A czy Bóg wszystkich kontroluje?
Szatan nie ma mocy jak Bóg i nie może wszystkich kontrolować.
Cytat:Młodszy brat SzefaOj tam, oj tam. Znasz mnie chwilkę i wiesz, że to u mnie norma
Wyszło Ci zdanie nielogiczne i nieprawdziwe. Ja też za każdą rzecz, którą zrobię, biorę pełną odpowiedzialność.
Nie bierzesz odpowiedzialności i nie obarczasz ludzi odpowiedzialnością. Skoro wierzysz, że demony opętują to winisz demony.
To nie jest branie odpowiedzialności na siebie
A tak a propos, uważasz,że chrześcijanina może opętać demon? Bo znam takich co tak uważają
Cytat:Młodszy brat SzefaKwestia nomenklatury, nie ma się co czepiać
Chodziło mi o to, gdzie jest napisane, że prorocy mieli ducha wieszczego.
Cytat:Młodszy brat SzefaA nie wiem. Nie bardzo rozumiem przenośnie przypominające mitologię. Do mnie to nie przemawia, jakoś, no ale, może tylko z braku zrozumienia nie przemawia
Moje pytanie dotyczyło wersetów, które zacytowałem zaraz za tym pytaniem. Tak więc apostołowie napisali prawdę o nieposłusznych aniołach czy kłamali?
Cytat:Młodszy brat SzefaCzemu nie wszystkich wsadził do paki. Tego to w ogóle nie rozumiem. Jednych wsadził, a innych nie. Chciał wypróbować ludzi kusicielem?
Nie wszystkich wsadził do paki.
"I zrzucony został wielki smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały zamieszkały świat — zrzucony został na ziemię, a z nim zrzuceni zostali jego aniołowie." (Ap 12:9)
Cytat:Młodszy brat SzefaNie interesuje mnie w co wierzyli Grecy bo ja nie wierzę w co oni wierzyli.
W tekście greckim jest "duch Pytona". Czym dla Greków był Pyton, masz podlinkowane.
Jest przy tym zupełnie bez znaczenia, czy on faktycznie istniał. Wąż/smok związany z pogańskim ośrodkiem wróżbiarstwa (zakazanego przecież przez Boga) to jednoznaczne wskazanie diabelskiego (a nie Bożego) charakteru tego ducha.
To Twoje założenie, że to był "dar" - w tekście tego nie ma.
Mnie interesuje skąd dar miał ta dziewczyna. Od Pytona?
Ponawiam pytanie. Uważasz, że wąż/smok może dać jakikolwiek dar?
Cytat:Młodszy brat SzefaZauważam, nie musi, ale może
Naprawdę nie zauważasz analogii? To, że ktoś o czymś słyszał, a potem go to spotkało, wcale nie musi oznaczać, że się zasugerował.
Cytat:DanielqAnioły są zarówno w ST jak i NT.
To co piszesz, jest tak sprzeczne z przedstawieniem aniołów i demonów w Biblii, że nawet nie ma sensu tego obszerniej komentować...
Demony tylko w NT
Tak tylko przypominam....