2016-06-26, 10:23 PM
(2016-06-26, 06:19 AM)Gerald napisał(a): A nie można tego po prostu nazwać uleczeniem ?
Wtedy przejrzą oczy niewidomych i uszy głuchych się otworzą.Izajasza 35
Z zewnątrz wygląda na to samo, ale nie jest. Uzdrowienie uzdrowieniu nierówne. Gdyby nie komentarz Jezusa o uzdrowionej kobiecie, którą "szatan związał przed 18 latu" nie wiedzielibyśmy, że to "robota" demona, ale, jak pisałem wcześniej, przy braku rozeznania w Duchu, można się modlić bezskutecznie o uzdrowienie latami. Można też pędzić nieistniejące w danej sytuacji demony, kiedy potrzeba zwykłego uzdrowienia.
Jeśli chodzi o "nazwę" to wszystko jedno, jeśli chodzi o skuteczność BARDZO NIE.
- - - -
No, burzy ten racjonalny porządek, pokazując, że demony jednak istnieją i wykonują swoją paskudną robotę.
Paweł nie miał co do tego wątpliwości pisząc, że "nie z ciałem i krwią walczymy, lecz z mocami ciemności, duchowymi zwierzchnościami w okręgach niebieskich",
O jakich "nadziemskiej władzy i zwierzchności" mowa w
Ef 1:20-21?
"okazał w Chrystusie, gdy wzbudził go z martwych i posadził po prawicy swojej w niebie ponad wszelką nadziemską władzą i zwierzchnością, i mocą, i panowaniem, i wszelkim imieniem".
Ef 3:6
"aby teraz nadziemskie władze i zwierzchności w okręgach niebieskich poznały przez Kościół różnorodną mądrość Bożą"
oraz Ef 6:12
"Gdyż bój toczymy nie z krwią i z ciałem, lecz z nadziemskimi władzami, ze zwierzchnościami, z władcami tego świata ciemności, ze złymi DUCHAMI w okręgach niebieskich"
Autor Listu do Hebrajczyków pisząc, że Jezus na krótko został uczyniony "mniejszym od aniołów" (Hbr 2:9).
i dalej (Hbr 1:14)
"Czy nie są oni wszyscy służebnymi duchami, posyłanymi do pełnienia służby gwoli tych, którzy mają dostąpić zbawienia?"
Czy to jakaś fikcja literacka?