2015-10-23, 04:14 PM
Cytat:"Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego". Czyli seks z nierządnicą jest tu bezczeszczeniem ciała czyli świątyniwybacz, ale nie widzę analogii
Cytat:Nie powołał nas Bóg do nieczystości, ale do świętości.Tylko czy właśnie seks przedmałżeński jest na pewno nieczystością.
Cytat:Albo czy nie wiecie, że kto jest złączony z nierządnicą, jest z nią jednym ciałem?Nierządnica - przestarzale: kobieta uprawiająca nierząd; prostytutka, jawnogrzesznica
Nierząd:
1. odbywanie stosunków płciowych w celach zarobkowych; prostytucja;
2. czyny wykraczające poza normy moralno-obyczajowe danego społeczeństwa w zakresie stosunków seksualnych
Tylko czy zdaniem Boga kobieta, która kopuluje z jednym mężczyzną nie zobowiązując się jednocześnie do spędzenia z nim reszty życia też jest nierządnicą?
Cytat:Uciekajcie przed wszeteczeństwem. Wszelki grzech, jakiego człowiek się dopuszcza, jest poza ciałem; ale kto się wszeteczeństwa dopuszcza, ten grzeszy przeciwko własnemu ciału."Mamy tutaj greckie słowo "πορνειαν" które znaczy nierząd albo wszeteczeństwo.
Wszeteczeństwo:
1. daw. «bycie rozpustnym»
2. daw. «nieprzyzwoity, gorszący postępek, wyraz, rzecz»
Moim zdaniem tu raczej chodzi o prostytucję/cudzołóstwo, chociaż nie mam pewności.