2017-08-23, 09:19 AM
(2017-08-21, 02:20 PM)Daniel napisał(a): @MbS
"A tak z ciekawości - co powiesz o tych wersetach?
Ap 1:8 "Ja jestem Alfą i Omegą, mówi Pan, Bóg, który jest, który był i który nadchodzi, Wszechmogący."
Ap 1:17-18 "Gdy Go zobaczyłem, padłem do Jego stop jak martwy. On natomiast położył na mnie swoją prawą rękę i powiedział: Nie bój się, Ja jestem Pierwszy i Ostatni, i Żyjący. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i Hadesu."
Ap 21:6 "I powiedział do mnie: Stało się. Ja jestem alfa i omega, początek i koniec. Ja dam pragnącemu darmo ze źródła wody życia."
Ap 22:13 "Ja jestem Alfą i Omegą, Pierwszym i Ostatnim, Początkiem i Końcem."
Jak nie wiadomo o co chodzi warto sprawdzić w pierwszej kolejności kontekst. Dobrze zacząć od początku. Także w tym przypadku.
"Objawienie Jezusa Chrystusa, które dał Mu Bóg, aby ukazać swym sługom, co musi stać się niebawem, i wysławszy swojego anioła oznajmił przezeń za pomocą znaków słudze swojemu Janowi." Objawienia 1:1
I czytać ze zrozumieniem, wrzuciłeś kilka wyrwanych fragmentów. Przy każdym z nich warto się zastanowić czy dotyczy to akurat Boga czy Jezusa Chrystusa czy akurat pośrednika anioła za pośrednictwem którego Jan otrzymał objawienie.
No spoko. A Ciebie takie zastanawianie do jakich wniosków doprowadziło?
„Szlachetny człowiek wymaga od siebie, prostak od innych.”
Kong Qiu znany jako Konfucjusz
Kong Qiu znany jako Konfucjusz