(2019-07-27, 06:36 AM)Przemeks napisał(a):Jak nie wiesz, jak wiesz.Przemeks napisał(a):Biorę to po prostu na logikę - jest tyle twierdzeń sprzecznych, wzajemnie się wykluczających, że niemożliwe jest, żeby wszyscy rację mieli.Tu w zasadzie kończy się dyskusja, bo ja nie zamierzam Cię nagabywać z moim przekonaniem, natomiast na marginesie powiem, że ja nie jestem taki do końca pewien co jest konieczne do bycia zbawionym. Mówi się, że łaska i wiara... .
Gerald napisał(a):Jak dla mnie to sprawy wtórne bo odpowiedź na nie nie jest potrzebna, aby być zbawionym.
Moim skromnym zdaniem jednak odsianie prawdy od kłamstwa może wiele zmienić w przekazie Ewangelii. Tyle.
Szukasz Graala?

Z łaski zbawiony, aby się nie chlubił i w pychę nie wpadał, wiara jest potrzebna bo z wiary cała reszta wynika.
Naprawdę to nie jest nic skomplikowanego w zrozumieniu, natomiast bardzo trudne w wykonywaniu.
Na szczęście jest Duch, który prowadzi i pomaga bo sami z siebie to możemy bardzo chcieć, ale nie zawsze chcenie wystarcza. Natomiast jak się bardzo chce i bardzo poprosi to cuda się zdarzają

edycja
"Oczywiście bez jakiś fajerwerków", dotyczy mnie. Natomiast fajerwerków nikomu nie odmawiam, może się zdarzyć....
P.S.
Cytat:Moim skromnym zdaniem jednak odsianie prawdy od kłamstwa może wiele zmienić w przekazie Ewangelii.Nic nie zmieni bo od tego nie staniesz się lepszym człowiekiem.
Można uczyć się całe życie, studiować Biblię całe życie, szukać całe życie, zastanawiać się nad słusznością całe życie i na końcu i tak mylić się całe życie, jak ci faryzeusze, których zachowanie krytykował Jezus. Chcesz być wiecznym studentem? Przecież faryzeusze studiują Biblię całe życie, a jakoś im nie wyszło i nie wychodzi, że Jezus to ten Mesjasz co trzeba.
Myślisz, że warto tracić czas na wyważanie otwartych drzwi, zamiast wejść przez otwarte drzwi i wykonywać to o czym uczył Jezus?
Chrześcijaństwo nie polega na wiecznym szukaniu prawdy. Chrześcijanin znalazł. Chrześcijanin ma "naśladować" Jezusa, a raczej wykonywać "testament" Jezusa.
Czy Jezus czegoś szukał?
Potrzebna jest decyzja w tą, albo w tamtą.
A nad tą decyzją warto się mocno zastanowić bo życie chrześcijanina nie jest usłane różami, a jest usłane kolcami wyrzeczeń i walki ze swoimi chęciami, które często nie idą w parze z tym, o czym wiem, że mogę, ale jednak nie powinienem.