Cytat:Jumi
Ty nie jesteś ateistą
Ale mogę być, a co Jak se życzysz:d
Cytat:Konq
W praktyce, jak już wiesz, twój Bóg obdarza taką samą łaską człowieka, który się o tę łaskę modli, jak i niewierzącego i tak samo wierzącego w innego boga. Trudno to więc nazwać łaską, a raczej formą bożego totolotka.
Ja nie nazwał bym tego bożym totolotkiem, tylko człowieczym totolotkiem
Jak czytamy w Piśmie Bóg jak miał przez kogoś działać to działał.
Działał i uzdrawiał przez Jezusa i Apostołów, a nawet przez tych co do sekty Jezusa nie należeli, ale uzdrawiali w Jego imieniu, też działał.
A dzisiaj zdaniem wielu chrześcijan, raz działa, a raz nie działa, tak sobie tłumaczą niepowodzenia
Jak mogą uzdrowić "chorego" ze swędzenia po komarze (wiem, zabawne, ale są takie przypadki, świadectwami zwane w internetach można znaleźć, kościół uliczny to się nazywa i się tym chwali), to krzyczą: Bóg działa przez NAS.
A jak trafią na ślepego, to ślepy, jak nie widział, tak nie widzi, a ten bez członków, jak ich nie miał, takich ich nie ma, a ten bez śledziony, nerki,macicy, jak jej nie miał, tak jej nie ma.
Żenua. Żenujące są tłumaczenia, jak dla mnie, tych "kaznodziejów" bo to nie tłumaczenie, a zwykłe wymówki.
Jedni tłumaczą to sobie małą wiarą u uzdrawianego, inni są trochę mniej podli i biorą winę na siebie, tłumacząc niepowodzenia swoją małą wiarą.
Z powodu małej wiary waszej. Bo zaprawdę, powiadam wam: Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy, powiecie tej górze: Przesuń się stąd tam!, a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was. Mateusza 17
Tyle, że Jezus mówił, że wystarczy wiara, jak ziarenko gorczycy, aby coś górze kazać. A ziarenko gorczycy malusie jest, tyciunie, a te uzdrawiacze mają chyba większą wiarę, skoro ludzi na ulicach napastują i chcą uzdrawiać, prawie na siłę, w imię mojego Pana.
Ludzie potrzebują cudów by uwierzyć, tyle że, jak mi się wydaje, wiara oparta na cudach, może okazać się ulotna, jak niektóre z tych "cudów", bo przyjdzie kolejny "cudotwórca" i pokaże większy cud, i co?
I uwierzą temu co więcej pokaże
A ja wierzę, że cuda, Bóg już pokazał, co najważniejszego miał dać, czyli zbawienie, to dał i przemawia do mnie ten cytat:
Wówczas rzekli do Niego niektórzy z uczonych w Piśmie i faryzeuszów: «Nauczycielu, chcielibyśmy jakiś znak widzieć od Ciebie». 39 Lecz On im odpowiedział: «Plemię przewrotne i wiarołomne żąda znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany, prócz znaku proroka Jonasza. 40 Albowiem jak Jonasz był trzy dni i trzy noce we wnętrznościach wielkiej ryby, tak Syn Człowieczy będzie trzy dni i trzy noce w łonie ziemi. 41 Ludzie z Niniwy powstaną na sądzie przeciw temu plemieniu i potępią je; ponieważ oni wskutek nawoływania Jonasza się nawrócili, a oto tu jest coś więcej niż Jonasz. 42 Królowa z Południa powstanie na sądzie przeciw temu plemieniu i potępi je; ponieważ ona z krańców ziemi przybyła słuchać mądrości Salomona, a oto tu jest coś więcej niż Salomon.
1 Przystąpili do Niego faryzeusze i saduceusze i wystawiając Go na próbę, prosili o ukazanie im znaku z nieba. 2 Lecz On im odpowiedział: «Wieczorem mówicie: „Będzie piękna pogoda, bo niebo się czerwieni”, 3 rano zaś: „Dziś burza, bo niebo się czerwieni i jest zasępione”. Wygląd nieba umiecie rozpoznawać, a znaków czasu nie możecie? 4 Plemię przewrotne i wiarołomne żąda znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany, prócz znaku Jonasza». Z tym ich zostawił i odszedł. Mateusza 12
I dlatego, ja staram się nie podążać za cudami tylko za Jezusem
Powiedział mu Jezus: "Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli" Jana 20