I to może być całkiem ciekawe! Chętnie posłucham o tym, jak wygląda podejście do różnych spraw z punktu widzenia Żydów.
Dorzucę też kilka pytań od siebie:
1. Co z systemem ofiarnym? Jak wiadomo świątyni obecnie "niet", kapłanów również "niet"... Jak rozwiązują ten problem Żydzi? Jak by nie było przebłaganie za grzechy i ich odpuszczenie to raczej istotna kwestia...
2. Czytając Stary Testament widzimy Boga który stale poświęca uwagę swojemu ludowi, dba o niego, uczestniczy w jego życiu, przemawia przez proroków, napomina ludzi, dokonuje wielkich znaków itp... Tylko...Co dalej? Czy wśród Żydów wciąż pojawiają się prorocy, czy od czasów opisanych w biblii hebrajskiej są odnotowane jakieś "oficjalnie" uznane wystąpienia ludzi posłanych przez Boga do swojego ludu itd.? Czy mamy do czynienia z przedłużającym się od paru tysięcy lat milczeniem Boga?
3. Fragment Ewangelii Jana (J 7:27), który zwrócił moją uwagę:
"Przecież my wiemy, skąd On pochodzi, natomiast gdy Mesjasz przyjdzie, nikt nie będzie wiedział, skąd jest" (ludzie o Jezusie).
I tu moje pytanie - skąd te przekonanie wśród ludu? I może tak bardziej ogólnie - czego Żydzi oczekują po Mesjaszu? Jak go poznają? I czy w ogóle go oczekują?
4. No właśnie co z samym Jezusem? Istniał, ale nie był Mesjaszem? Nigdy takiego gościa nie było? Co o Nim myślą Żydzi? Zapewne co człowiek to opinia, jednak jakie jest generalne nauczanie i "uznana" odpowiedź na pytanie o to kim był/czy był Jezus?
5. Kabała - dla kogoś postronnego (np. dla mnie) rzecz, która śmierdzi na kilometr i zbyt wiele z wiarą w jednego Boga nie ma wspólnego. Tymczasem taka np. wikipedia zdaje się przekonywać, że wśród Żydów jest traktowana jako coś zupełnie ok - ot taki Judaizm na sterydach, w wersji dla zaawansowanych. Tfu! Bardziej wtajemniczonych. Jak natomiast wygląda fatyczne podejście do tego tematu wśród wierzących Żydów? Akceptowane/tolerowane/odrzucone i ile w tym wszystkim niesprawdzonych plotek i błędnych przekonań, a ile prawdy?
6. Podziały! Na ile Judaizm jest jednomyślnym monolitem, a na ile podzielił się na różne frakcje/mniejszości/większości itd.? A jeśli są podziały - to o co poszło?
7. Na koniec coś prostszego
Święta żydowskie - jak wygląda ich obchodzenie, na ile istotne są w życiu. Może opis tego, jak wygląda przebieg Paschy (z wyjaśnieniem pochodzenia pewnych zwyczajów/tradycji)