2016-05-29, 09:43 PM
Cytat:Jezus za Swego życia potwierdzał to, że przyszedł do "owiec, które zginęły z Izraela", uczniom kazał omijać pogan, ale to było spowodowane różnymi względami.
Np. jakimi?
Cytat:Choć za swojego życia Jezus był pod zakonem to jednak funkcjonował już w łasce, jako zapowiedzi, zadatku, tego, co miało się stać po Jego śmierci i zmartwychwstaniu.
Tego trochę nie rozumiem, brzmi bardzo katolicko profesjonalnie
Ja mam taki problem, że nie wierzę w zbawienie z wiary jedynie, nie popartej uczynkami. Taka opcja byłaby głupia i nielogiczna, wszyscy mogliby grzeszyć do woli, krzywdzić innych i przed śmiercią wyznać wiarę w Jezusa. Mam wrażenie, że Bóg jednak oczekuje od nas trochę większego wysiłku. Niestety tzw. ap. Paweł jest dla mnie najsłabszym autorytetem z całego grona NT. Pozostali apostołowie twierdzili, że wiara bez uczynków jest martwa, nie dodawali nic od siebie do nauki, jaką bezpośrednio otrzymali od Nauczyciela, w przeciwieństwie do Pawła który snuł własne teorie na temat życia chrześcijańskiego i czasem mówił: "to mówi nie Pan lecz ja".....? Helo
Zastanawiam się jakim prawem tworzył własne prawo?
Cytat: Paweł odpowiedział:Tutaj Paweł lekko pojechał... zbawienie nie będzie indywidualne ale dziedziczone przez rodzinę a nawet współlokatorów
"Uwierz w Jezusa, a będziesz zbawiony, ty i dom twój" (Dz 16:30-31).
Dzięki za linka, zapoznam się.