(2016-06-13, 03:03 PM)danielq napisał(a): @Piotrz
"pierwszy synod apostolski"
Jak to rozumiesz?
Dz 15:6: "Zgromadzili się więc apostołowie i starsi…"
(2016-06-13, 03:03 PM)danielq napisał(a): "stale powtarzanym zwrotem o pierwszych trzech mężach, którzy zostali wpisani jako prekursorzy."
Domyślam się, że cytujesz coś większego, o co chodzi? Kto jest "prekursorem".
Mowa o potomstwie "Abrahama, Izaaka, Jakuba…"
"Mojżesz zaznaczył przy krzaku gorejącym, gdy nazywa Pana Bogiem Abrahama i Bogiem Izaaka, i Bogiem Jakuba".
Czasami tylko o "potomstwie Abrahama…"
"Ojcem naszym jest Abraham" (J 8:39).
"Czy tej córki Abrahama nie należało" (Łu 13, 16).
Czy "Izraelici" potomkowie Izraela,...
"Albowiem ja sam gotów byłem modlić się o to, by być odłączony od Chrystusa [b]za braci moich, krewnych moich według ciała, Izraelitów",
[/b]
zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu,
Itd...
(2016-06-13, 03:03 PM)danielq napisał(a): @Piotrz
"A z drugiej strony, jak to już wcześniej pisałem, tego samego argumentu używa się przeciwko Żydom, którzy się chcą nawrócić i wtedy oni się boją przyjąć wiarę w Jezusa, bo przestaną być Żydami. Kolejne kłamstwo w tym całym łańcuchu, które wprowadza się, aby jednych i drugich zniewolić."
Skoro - jak twierdzisz - Żydem jest się tylko "z urodzenia, to jak by mieli przestać być Żydami?
Nie kumam...
Nie argumentu pochodzenia, lecz religii, (może coś źle ułożyłem zdanie), tzn.: jeśli przestajesz być Żydem wyznającym judaizm, to przestajesz być Żydem w ogóle.
"Jezus, pierwsza ofiara kradzieży tożsamości"
http://poznajpana.pl/jezus-pierwsza-ofia...ozsamosci/
Cyt.:
"„Nigdy więcej nie mów, że byłeś Żydem! Ciągle jesteś Żydem i zawsze będziesz!” Jak starotestamentowy prorok z palcem wymierzonym w moją twarz Zeva, wierząca Izraelka, zgromiła mnie. Przywitałem ją mówiąc: „Ja również byłem Żydem”. Dopiero co się nawróciłem a ona była pierwszym innym Żydem, którego spotkałem. Uważałem, że zostałem odcięty od judaizmu, była to cena, którą byłem gotowy zapłacić w chwili, gdy znalazłem drogocenną perłę.
Niemniej błędne sądziłem, że uwierzyć w Mesjańskiego Żyda to odrzucić judaizm, moją religię, dziedzictwo, kulturę i ludzi. Dziwne, prawda? Jeśli On jest Mesjańskim Żydem, dlaczego miałbym uważać, że sam nie jestem Żydem? Musisz wiedzieć, co to znaczy dorastać po żydowsku".