2016-06-26, 07:40 PM
(2016-06-26, 06:40 PM)danielq napisał(a): Z tego co wiem to nawet najprostsze programy nie powstają samoistnie. Wymaga to znacznie więcej fachowej wiedzy niż zbicie chałupy z kilkunastu desek. O ile po obejrzeniu kilku filmików na UT przeciętny Kowalski zakończy z sukcesem budowę altany, to napisanie programu w wyniku którego pojawiają się skomplikowane wzory na ekranie wymaga znacznie więcej umiejętności
Właśnie ostatnie kilka postów pisałem na temat generowania algrytmów metodą ewolucyjną. Dałem nawet linka do przykładowego prostego programu, który powstał metodą losowych zmian sterowanych doborem.
Czasem mam wrażenie, że niektórzy nie czytają przed skomentowaniem :-)
To jest stosunkowo nowa i niszowa dziedzina, ale ciągle badana i rozwijana. Dla ciekawych więcej na ten temat: https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_programming
Jako programista jeszcze dodam, że oczywiście to nie jest stosowane w przemyśle i obecnie stanowi raczej zabawkę dla naukowców. Żeby ktoś sobie nie pomyślał, że na tym teraz polega praca programisty. Ale wspominam o tym dlatego, że pokazuje możliwość tworzenia programów metodą ewolucyjną. Czy coś z tego będzie w przyszłości, jeszcze zobaczymy.