(2016-12-02, 07:39 PM)piotrz napisał(a): Nie czepiam się słówek to dość istoty 'szczegół'. Jezus nie był Żydem ani przed wcieleniem, ani po Zmartwychwstaniu i wstąpieniu do Nieba.
Masz jakiekolwiek uzasadnienie na to, że był? Skoro istniał przed Abrahamem i powstaniem narodu żydowskiego to jak mógł być Żydem? A skoro po zmartwychwstaniu i uniesieniu do nieba, gdy otrzymał uwielbione ciało, jaki miał związek z Żydami?
Rzm 1: "… o Synu swoim, potomku Dawida według ciała,…"
2Kor 5:16
(16) Dlatego już odtąd nikogo nie znamy według ciała; a jeśli znaliśmy Chrystusa według ciała, to teraz już nie znamy.
To że Jezus Chrystus jako Syn Człowieczy urodził się w rodzinie żydowskiej z Dziewicy o imieniu Maria, jest jedną niezaprzeczalną sprawą...
NATOMIAST, czym innym jest Jego tytuł Syn Boży. Nie zastanawiało Cię nigdy to że używał tych określeń zamiennie ?
Ten fragment z 2 Kor 5;16 to powinieneś zaadresować do tych którzy robią Jego malunki i uobecniają Go w waflu !!!
(2016-12-03, 01:51 AM)Gerald napisał(a): Czy w ogóle jest sens "uważać się " za Żyda czy też nie w kontekście tych twierdzeń
A tu już nie ma Greka ani Żyda, obrzezania ani nieobrzezania, barbarzyńcy, Scyty, niewolnika, wolnego, lecz wszystkim we wszystkich [jest] Chrystus List do Kolosan 3
Bo wy wszyscy, którzy zostaliście ochrzczeni w Chrystusie, przyoblekliście się w Chrystusa. Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego, nie ma już mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Chrystusie Jezusie. Jeżeli zaś należycie do Chrystusa, to jesteście też potomstwem Abrahama i zgodnie z obietnicą - dziedzicami. List do Galatów 3
Skoro przestało to mieć jakiekolwiek znaczenie.....
Zobacz na rozdział 6;14-15 „
„ Co zaś do mnie, niech mnie Bóg uchowa, abym miał się chlubić z czego innego, jak tylko z krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa, przez którego dla mnie świat jest ukrzyżowany, a ja dla świata. Albowiem ani obrzezanie, ani nieobrzezanie nic nie znaczy, lecz nowe stworzenie„
Jak widać w tym fragmencie i wielu innych, że ma to wielkie znaczenie ! Czy wiesz o co chodzi w tym określeniu ?
Co jest Twoją chlubą ?