(2018-05-23, 10:09 PM)mateusz napisał(a): O ile mi wiadomo, nic nie wskazuje, że Jezus kiedykolwiek pisał cokolwiek ;-PChyba, że palcem po ziemi.
(2018-05-24, 05:06 PM)Eliahu napisał(a): Ja tego imienia nie wymawiam ale mimo to je znam. Sam ci je przed chwilą przeliterowałem. Jest to dowodem na to, że znajomość imienia nie jest równoznaczna z jego wymawianiem. W codziennych rozmowach zastępuje się je słowem "haszem" które dosłownie oznacza "TO imię" co jest implikacją tego, że rozmówcy wiedzą o jakie imię chodzi.Ciekawe jakby to było, gdyby Twój lub mój nick zastąpiono określeniem "to imię". Na pewno byśmy się wtedy rozumieli o kogo chodzi.
Twoja teoria o przywódcach religijnych chcących ukryć imię nie ma potwierdzenia w żadnych dowodach w przeciwieństwie do powszechnie znanego faktu, że Żydzi nie wymawiali go przez szacunek i nie wymawiają nadal.
Cytat:Oczywiście ja wiem, że nie takie były chęci Świadków, ale niestety takie były skutki. Ja wiem, że to nie Świadkowie rozrzucali to po ulicy, ale jak ktoś rozdaje małpom pistolety to jednak ponosi pewną odpowiedzialność jeśli dojdzie do tragedii.Ludzie to nie małpy, a Biblia to nie pistolet.