2018-08-13, 10:22 AM
(2018-08-12, 07:27 PM)Przemeks napisał(a): 1. Sprawa świerka ze Szwecji i słojów - powrócę do niej - no dobrze, drzewo jest stare ale czy masz dowody w postaci jego słojów? Jego pień ma 600 lat dopiero, tylko korzenie są stare: http://dobrewiadomosci.net.pl/9261-najst...-9500-lat/
2. Czy mam rozumieć, że w warunkach laboratoryjnych da się przyspieszyć na tyle mutacje np. pantery śnieżnej, żeby "przeskoczyć" z nią kilka milionów lat ewolucji?![]()
Wpadło mi trochę dziwne pytanie do głowy: czy wy twierdzicie, że możliwym jest skrzyżowanie się dwóch gatunków, które pierwotnie były od siebie znacząco różne, a upodobniły się do siebie w czasie ewolucji, zamieszkując podobne środowisko?
AD 1. Tu masz rację. Niedokładnie przeczytałem informacje o tym świerku. Chodzi jednak o to, że polem działań dendrologii są też drzewa martwe, takie które są wykorzystywane w budowlach. Jak mówiłem wcześniej materiał taki jest dość bogaty do ok 11 000 lat, później już tylko wyrywkowe regiony są oznaczone.
AD 2. Niezupełnie. Teoretycznie to już rasy psów są często takim przeskokiem w ewolucji, ale czy będziemy prowadzić sukcesywną hodowlę, czy zmiany przez mutację, to i tak będzie to się działo zbyt szybko, żeby dokonała się bariera rozrodcza. Pamiętaj, że ewolucja to nie zmiany, a selekcja tych zmian. Zmianom mutagennym ulegają także wirusy, ale one nie ewoluują w sensie ewolucji gatunków.
Cytat:czy wy twierdzicie, że możliwym jest skrzyżowanie się dwóch gatunków, które pierwotnie były od siebie znacząco różne, a upodobniły się do siebie w czasie ewolucji, zamieszkując podobne środowisko?
Jeśli dobrze cię zrozumiałem, to nie. O krzyżowaniu decyduje pokrewieństwo genetyczne, a nie wizualne.