(2018-08-21, 10:19 PM)mateusz napisał(a):Hahahah, oczywiście, ale to co mówią, twierdzą na podstawie badań naukowych, jakiś tam.Cytat: Około 20 lat temu faktem było, że masło szkodzi. Ten fakt wypuścili pewnie lobbyści producentów margaryny podpierając się badaniami naukowców.A tutaj to akurat prosta sprawa. Nie wszystko co mówią w TV jest faktem
Cytat:Faktem jest sprawozdanie z badań, które ktoś opublikował w naukowym dzienniku. Tam jest zapewne tabelka: takie jedzenie ktoś jadł, przez tyle czasu, takie zanotowano efekty.Tak jest. To jest fakt. Tyle, że sam fakt zrobienia badań nie czyni ich wyników faktem, bo już wnioski z tego faktu zależą od wielu czynników, kto , co i na kim badał, bo gdyby badał na innej próbie ludzi, to mogłyby wyjść inne wnioski, na ten sam temat. Na jednych działa to, na innych tamto, jedni reagują tak, a inni inaczej. A niektórzy przyjmują wyniki badań, jako fakt i prawdę objawioną, a za kilka lat się okazuje, jak wspomniałem, że ktoś inny odkrył inną prawdę objawioną przez badania naukowe
Wypiłem w swoim życiu tyle alkoholu, kawy i wypaliłem papierosów, zjadłem różnych świństw, które serwują mi producenci, że statystycznie, według badań, jak śmieje się mój przyjaciel, powinienem już nie żyć. A żyję i to jest fakt.
Cytat:A bywa też że na podstawie niekompletnych danych dochodzi się do błędnych wniosków. Dlatego wszystkie te teorie są dla mnie tylko najbardziej prawdopodobną wizją rzeczywistości na podstawie znanych faktów.Otóż to
Cytat:No ale to niewiele dla mnie zmienia, bo skoro inne wersje są mniej prawdopodobne, to ich przyjęcie i tak ma mniej sensu.No i właśnie dochodzimy, zdaję się, do celu.
Teorie na podstawie znanych faktów mogą być prawdopodobne, ale nie pewne i dobrze je tak traktować.
Natomiast dla wierzących Bóg jest pewny na 100%, no, przynajmniej powinien być
Ot i różnica
I ja, jako wierzący mogę ufać naukowcom w prawdopodobne, zmieniające, modyfikujące się, ale niepewne teorie, albo Bogu, który dla mnie jest pewien.
No, to już wiadomo co wybrałem
Ale na szczęście każdy ma swój wybór i se wybierze co chce
P.S. Mam nadzieję, że nie wkurzysz się Koniq, że tak w Twoim wątku, na temat masła i oleju kokosowego
Ale nauka, jak dla mnie to też ewolucja więc troszkę jakby w temacie, mam nadzieję