2018-08-27, 03:51 PM
(2018-08-27, 03:21 PM)Tizment.90 napisał(a): 1 Ewolucja zakłada, że skomplikowane życie powstało same z siebie i nie ingerował w to żaden Bóg. I moje pytanie brzmi. Dlaczego zakładamy, że piramidy nie powstały same z siebie a owca {która może mniejsza, ale bardziej skomplikowana} powstała sama z siebie?
Żeby ewolucja mogła zaistnieć, musi być jakiś mechanizm replikacji z losową zmianą oraz jakiś element doboru naturalnego. Te dwa czynniki są niezbędne. Budynki tego nie mają. Mają to za to np. istoty żywe, języki oraz niektóre programy komputerowe (algorytmy genetyczne).
Cytat:2 Widzę, że bardzo mało ludzi wierzy w ewolucje.
W Polsce to akurat większość uznaje ewolucję.
Cytat:Bardzo mało ludzi zakłada, że powstaliśmy sami z siebie. Mnie i ich odróżnia tylko to, że ja zakładam, że Bóg stworzył wszystko a oni mówią, że to kosmici nas stworzyli albo, że żyjemy w symulacji itd. I moje drugie pytanie brzmi czy ty wierzysz w "czystą ewolucję" czy jednak wierzysz, że ktoś za tym stoi?
Nie musi nikt sterować ewolucją.
Zresztą nawet wyznawcy hipotezy symulacji nie twierdzą, że ktoś nadzoruje proces ewolucji istot żywych. Projektant symulacji (czyli wg mnie tak naprawdę Bóg pod inną nazwą) mógłby tylko zadać warunki początkowe.