2018-08-31, 07:35 PM
Cytat: Mateusz, to nie jest „ucieczka w personalne argumenty”. Odniosłem się do sposobu argumentacji w którym powołujecie się np na abstrakcyjne liczby lat w opisie procesów/zdarzeń których nie można potwierdzić doświadczalnie.
Czyli tak naprawdę to nie powoływałem się nigdzie na żadne autorytety?

Cytat:Aby zaproponowany przez Ciebie test był konkretny i miarodajny to musiałyby być spełnione np te warunki o których pisałem w poście 328.
Właśnie mój test sprawdza, czy te warunki są spełnione.
Pisałeś tam, że ze względu na inne warunki przed potopem, metoda C14 może być niemiarodajna. Dlatego zaproponowałem test - porównajmy ją z kilkoma innymi metodami. Jeśli będą dawały te same rezultaty, to opcje są dwie: albo metoda działa, albo cudownym zbiegiem okoliczności wszystkie metody zostały zakłócone w idealnie zbieżny sposób.
Czyli drzewom rosły słoje dokładnie o tyle szybciej, o ile potop zakłócił ich datowanie węglem. A potem ktoś, nie wiedząc o tym, sfałszował pozostałe źródła archeologiczne przypadkowo w identyczny sposób. No bez jaj, w takie bajki chyba nikt nie uwierzy.
Tutaj nie ma żadnych założeń, jest tylko strach przed powiedzeniem "ok, to sprawdźmy".
Ja mam od ciebie o tyle łatwiej, że jeśli mi sensownie odpowiesz na argumenty z tego wątku, a w teście okaże się, że masz rację co do datowania, to mogę w sekundę odrzucić ewolucję. Nie ma tutaj wiary. Nic oprócz argumentów mnie z tą teorią nie łączy.
Na dowód podam fakt, że lata temu wierzyłem w stworzenie. Ale szukałem, doczytywałem, zrozumiałem i dałem się przekonać.
Czy ty możesz tak zrobić? Może się mylę, ale po dotychczasowej dyskusji wydaje mi się, że żaden argument nie będzie w stanie cię przekonać.
Cytat:Miałem nadzieję, że napiszesz coś o „sukcesach” naukowców dotyczących powstania życia z materii nieożywionej.
Po prostu chcę się skupić na potopie i nie mam ochoty po raz kolejny zmieniać tematu. Jeśli tak ci będzie łatwiej, to możesz sobie przyjąć w tym wątku, że pierwszą komórkę stworzył Bóg

Mi to rybka, a przy okazji może się nauczysz odróżniać teorię ewolucji od abiogenezy.