2020-09-09, 08:23 AM
(2020-09-09, 01:27 AM)Piotr napisał(a): No wlasnie dla mnie logiczniejsze wydaje sie to zachowane podobienstwo do jednego przodka. Mamy rece i nogi tak jak nasz przodek. Nawet poczucie wstydu, kiedy jestesmy nadzy sie nie zmienilo. Jest to dla mnie bardziej logiczne niz to, ze koliber jest blizej spokrewniony z krokodylem niz z krokodyl z jaszczurka.
Dziekuje za odpowiedzi
Wiesz sytuacja zmienia się gdy porównasz np. czaszki, zwłaszcza młodych osobników. Tu podobieństwo krokodyla do ptaków jest jak najbardziej widoczne. Czaszka jaszczurki jest tymczasem bardziej podobna do czaszki węża. To samo dotyczy organów wewnętrznych płuca czy serce krokodyla są bardziej zbliżone do tych ptasich niż gadzich. Zewnętrzny wygląd może być mylący niektóre żółwie mają pyski bardziej podobne do ptaków niż do krokodyla

A co do poczucia wstydu, to nie wiem skąd to wziąłeś. Wystarczy poczytać jakąkolwiek książkę o antropologii, żeby dowiedzieć się, że jest to cecha wyłącznie zależna od kultury i w różnych kulturach inaczej traktowania. Inaczej mówiąc uczymy się wstydu wraz z wiekiem.