2020-10-17, 12:59 PM
(2020-10-15, 12:01 PM)Daniel napisał(a): Konq
„Zasadnicza różnica pomiędzy mną i Bogiem polega na tym, że Bóg posyłając złodzieja na zakupy, wie, że jest on złodziejem. Wiesz dlaczego? Bo Bóg wie wszystko. Chyba że ty wierzysz w jakiegoś innego Boga niż wszyscy? W każdym razie ja jakbym dał pieniądze komuś o kim wiem, że je sobie przywłaszczy i potem miał żal o to do niego, to byłbym jednak hipokrytą.”
W jakiego Boga wierzą „wszyscy”?
Ja wierzę w Boga, który dał istotom rozumnym wolną wolę i możliwość wybierania między tym co dobre a co złe. (Jak 1:11-13)
Gdyby Bóg wysłał do sklepu robota zaprogramowanego na kradzież, to robienie z tego że ukradł afery byłoby rzeczywiście hipokryzją.
Stworzenie Boże, które stało się szatanem/złodziejem/oszczercą/przeciwnikiem nie jest jednak zaprogramowanym robotem.
Ma wolną wolę, dokonał świadomego wyboru i od tego czasu bez skrupułów ciągle dalej w to brnie.
Podobnie Adam z Ewą nie byli zaprogramowani na kradzież owocu z drzewa.
Dokonali wyboru - wolna wola i konsekwencje.
Ja nie piszę, że ludzie nie mają wolnej woli. Piszę, że Bóg jest wszechwiedzący, więc wolna wola ma tylko i wyłącznie znaczenie dla nas, bo my nie potrafimy przewidzieć konsekwencji wyborów. Ale on może. I sam to potwierdzasz w dyskusji z Mateuszem, bo Bóg musiał wiedzieć, że ludzie go nie posłuchają i dlatego stworzył alternatywny świat, który miał być dla nich karą jeszcze zanim popełnili ten czyn.
To samo dotyczy Szatana. Został on stworzony takim jaki jest, a nie wynika to z jego wyboru. Tak mówi Biblia.
(2020-10-15, 12:01 PM)Daniel napisał(a): Na takiej podstawie, że jesteśmy uczynieni na podobieństwo Boże. (Rodz 1:26;5:1; Jakuba 3;9).
Nie świadczy to jednak o tym, że jesteśmy identyczni. My ludzie mamy ograniczenia, wynikające chociażby z czasu, „ograniczeń sprzętowych”, tego że mają na nas wpływ błędy nasze i naszego otoczenia. Itd itp...
Dlatego nie ogarniemy dokładnie tego „o ile” Bóg jest mądrzejszy od nas.
Bóg jest duuuuuużo bardziej inteligentny od nas, ma większą wiedzę, doświadczenie itd..
Sorry, ale z logicznego punktu widzenia - skoro nie potrafisz określić w którym miejscu jesteśmy bardziej podobni do Boga, niż inne zwierzęta, to zwierzęta także są stworzone na obraz i podobieństwo Boga.