2020-03-17, 11:49 AM
Zapytam tak przewrotnie, bo podobno są tu osoby z bezpośrednim kontaktem. I zaznaczam, że chodzi mi tu konkretnie o wirusy, a nie ogólnie choroby i cierpienia. Po co więc Bóg stworzył wirusy?
(2020-03-17, 03:59 PM)Bastek napisał(a): [ -> ]Zapytaj Boga. Ci którzy mają bezpośredni kontakt, mogą coś przekręcić i powstanie konflikt.
Informacje z drugiej ręki już tak nie smakują.
(2020-03-17, 03:59 PM)Bastek napisał(a): [ -> ]Moim zdaniem wirus zostal stworzony przez któreś z mocarstw.
(2020-03-17, 09:47 PM)mateusz napisał(a): [ -> ]Jakbym ja projektował świat, to bym dodał wirusy, bo odgrywają ważną rolę w ewolucji.
Ale skoro nie ma ewolucji to nie wiem
(2020-03-18, 08:44 AM)Daniel napisał(a): [ -> ]Czy rozsądne jest by winić jakiegokolwiek producenta za usterki, wypadki, nieprawidłowości itp wynikające z używania produktu w sposób ewidentne sprzeczny z dołączoną do niego instrukcją?
(2020-03-18, 08:44 AM)Daniel napisał(a): [ -> ]Z tego co możemy przeczytać w Biblii to człowiek został stworzony by żyć na Ziemi w ściśle określonych, rajskich warunkach.
Gdyby Adama lub Ewę w takiej sytuacji „dopadł wirus” to rzeczywiście można by za to winić Stwórcę.
My w odróżnieniu od ich sytuacji rodzimy się, dojrzewamy i żyjemy już w zdecydowanie odmiennych warunkach.
Warunkach, które są wynikiem odrzucenia zasad Bożych i wynikających z tego gwarancji i serwisu Producenta.
To się zmieni, bo Biblia zapowiada, że Królestwo Boże rozwiąże problem śmierci, cierpień itp:
„Jako ostatni wróg zostanie unicestwiona śmierć” 1Kor 15:26
„Bóg otrze z ich oczu wszystkie łzy. Nie będzie już śmierci, smutku, krzyku ani bólu. To, co było kiedyś, przeminęło” Obj 21:4
Puki co jednak żyjemy w świecie w którym ludzie wypowiedzieli posłuszeństwo Bogu i dalej są pełni wiary w to, że sami ogarną sytuację.
Dziwne to jest, ale większość ludzi deklarujących bycie chrześcijanami zdaje się wypierać to, że obecna sytuacja jest konsekwencją odrzucenia Bożego zwierzchnictwa i jest nawet przekonana, że na Ziemi tak właśnie miało być i już tak będzie.
Dlaczego? Wyjaśnia to 2 Kor 4:4:
„...bóg tego świata zaślepia umysły, żeby nie mogło do nich dotrzeć światło wspaniałej dobrej nowiny o Chrystusie, który jest obrazem Boga.”
Szatanowi bardzo zależy by ludzie widzieli w Jezusie albo jakiegoś słodziaka w żłobku, albo niezrozumiałego Boga za chmurką, albo rewolucjonistę na grzybkach, który wszystkich kocha itd
Tymczasem Biblia przedstawia Jezusa jako króla, pełnomocnika Boga Jehowy, (Filipian 2:9-11)który zgładzi buntowników i w realny sposób przywróci na Ziemi takie warunki do jakich stworzeni zostali ludzie.
(2020-03-18, 08:44 AM)Daniel napisał(a): [ -> ]Konq, Spotkałem się z tym że wirusy, a nawet...czkawka są dla niektórych dowodem na poparcie ewolucji.
Trochę jestem ciekaw tego co na ten temat chciałeś napisać.
Bo chciałeś?
(2020-03-18, 08:44 AM)Daniel napisał(a): [ -> ]Dla mnie śmierć, wirusy, choroby itp są zwyczajnie tragiczną konsekwencją odrzucenia Bożych warunków i zastąpienia ich ludzkimi pomysłami.
Bóg od początku przygotowywał Adama do tego, że nie wszystko co ładnie wygląda będzie służyło do jedzenia.
My przyjmujemy - w najprzeróżniejszy sposób - podczas naszego życia taką dawkę substancji w najprzeróżniejszy sposób negatywnie wpływających na nasze zdrowie, że obwinianie o nasz stan zdrowia Stwórcy byłoby - bardzo delikatnie mówiąc - nierozsądne.
(2020-03-17, 11:49 AM)Konq napisał(a): [ -> ]Zapytam tak przewrotnie, bo podobno są tu osoby z bezpośrednim kontaktem. I zaznaczam, że chodzi mi tu konkretnie o wirusy, a nie ogólnie choroby i cierpienia. Po co więc Bóg stworzył wirusy?