Liczba postów: 114
Liczba wątków: 1
Reputacja:
18
(2016-11-24, 11:24 AM)krecik napisał(a): Masz wolną wolę i dokonujesz wyboru, możesz więc słuchać śmiertelnika. Ja zaś zdecydowanie wolę słuchać tego który jako jedyny z ludzi Zmartwychwstał i wstąpił do nieba, bo tylko w Jego imieniu jest zbawienie człowieka. No i rzecz jasna Jego apostołów !
Mahomet nawet nie umarł! Pojechał na koniu do Nieba.
Liczba postów: 259
Liczba wątków: 3
Reputacja:
33
(2016-11-20, 05:31 PM)Przemeks napisał(a): Człowiek w moim przekonaniu jest istotą, która jest bardzo ciekawa i dąży do zaspokojenia w sobie "głodu" poznania. Można stwierdzić, nie orzekam, czy słusznie, czy niesłusznie, że zapełnia sobie pewne luki w pojmowaniu Wszechświata różnymi prawdami lub półprawdami. Dlaczego tak robi? Może to element psychiki, która potrzebuje operować na pewnych wyobrażeniach, symbolach, mieć pewną "podpórkę". Czy życie byłoby ciekawe, gdyby każdy z nas miał podobne wyobrażenie o świecie, zauważał to samo? Chyba trochę mniej , tak mi się wydaje. W psychologii jest coś takiego jak teoria białych plam, która głosi, że ludzki mózg z trudem akceptuje luki pomiędzy informacjami, więc je sobie dla świętego spokoju jakoś wypełnia. Nasi dziadowie ujęli to w słowach: czego głuchy nie usłyszy, to zmyśli.
Odmienne postępowanie wymaga świadomego działania. Ale na taki wysiłek nie każdy ma ochotę...
(2016-11-20, 05:31 PM)Przemeks napisał(a): Cytat:Jest tylko jeden problem - sama Biblia dostarcza powodów, aby nie nazywać jej Słowem Bożym.
Rozwiń tę myśl.
Jeden z aspektów, które miałem na myśli, dobrze opisał danielq. Pozostałe opiszę niebawem.
„Szlachetny człowiek wymaga od siebie, prostak od innych.”
Kong Qiu znany jako Konfucjusz
Reputacja:
33
(2016-11-23, 06:38 PM)krecik napisał(a): Słowem Bożym jest wszystko co jest w Biblii, tak więc i ten rozdział z księgi Hioba !
Przyjmijmy, że tak jest.
Zatem Bóg rzekł:
"Saul miał pięćdziesiąt lat, gdy został królem, i dwadzieścia dwa lata panował nad Izraelem." (1Sm 13:1)
A ustami Pawła rzekł i to:
"Potem zażądali króla i Bóg dał im Saula, syna Kisza, męża z pokolenia Beniamina, który panował czterdzieści lat;" (Dz 13:21)
Albo Bóg kłamie, albo nie pamięta, co mówił wcześniej, albo nie potrafi liczyć, albo z Twoim poglądem jest coś nie tak...
Masz wolną wolę, możesz więc wybrać opcję, która Ci odpowiada.
Liczba postów: 42
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
(2016-11-24, 05:33 PM)Młodszy brat Szefa napisał(a): (2016-11-23, 06:38 PM)krecik napisał(a): Słowem Bożym jest wszystko co jest w Biblii, tak więc i ten rozdział z księgi Hioba !
Przyjmijmy, że tak jest.
Zatem Bóg rzekł:
"Saul miał pięćdziesiąt lat, gdy został królem, i dwadzieścia dwa lata panował nad Izraelem." (1Sm 13:1)
A ustami Pawła rzekł i to:
"Potem zażądali króla i Bóg dał im Saula, syna Kisza, męża z pokolenia Beniamina, który panował czterdzieści lat;" (Dz 13:21)
Albo Bóg kłamie, albo nie pamięta, co mówił wcześniej, albo nie potrafi liczyć, albo z Twoim poglądem jest coś nie tak...
Masz wolną wolę, możesz więc wybrać opcję, która Ci odpowiada. Przyjacielu proszę Cię zanim poczynisz zarzut to zobacz nieco więcej i pomyśl...chodzi w ogóle o króla człowieka. Bo Królem Izraelitów był Bóg :
„ (21) Potem zażądali króla i Bóg dał im Saula, syna Kisza, męża z pokolenia Beniamina, który panował czterdzieści lat; (22) a gdy go odrzucił, powołał im na króla Dawida i wystawił mu świadectwo w słowach: Znalazłem Dawida, syna Jessego, męża według serca mego, który wykona całkowicie wolę moją. (23) Z jego to potomstwa zgodnie z obietnicą wywiódł Bóg Izraelowi Zbawiciela, Jezusa „
Liczba postów: 553
Liczba wątków: 14
Reputacja:
93
@krecik
Cytat:Przyjacielu proszę Cię zanim poczynisz zarzut to zobacz nieco więcej i pomyśl...chodzi w ogóle o króla człowieka. Bo Królem Izraelitów był Bóg :
„(21) Potem zażądali króla i Bóg dał im Saula, syna Kisza, męża z pokolenia Beniamina, który panował czterdzieści lat; (22) a gdy go odrzucił, powołał im na króla Dawida i wystawił mu świadectwo w słowach: Znalazłem Dawida, syna Jessego, męża według serca mego, który wykona całkowicie wolę moją. (23) Z jego to potomstwa zgodnie z obietnicą wywiódł Bóg Izraelowi Zbawiciela, Jezusa „
O.K. pomyślałem i wiesz co? Tak, chodzi o króla-człowieka w obu tych cytatach. Konkretnie o króla Saula.
Tak więc stawiam zarzut, że Paweł się pomylił podając liczbę lat. Ewentualnie pomylił się Jeremiasz a Paweł ma rację.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
2
2016-11-24, 10:15 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-24, 10:16 PM przez Norbi.)
"Rok urodzenia Saula oraz rok jego wstąpienia na tron nie są pewne. 1 Sm 13,1 stwierdza: „Saul miał... lat, gdy został królem, a dwa lata panował nad Izraelem" (BT). Od dawna krytycy biblijni uważają, iż ten werset jest skażony przez starożytnych kopistów. Nie dość, że brakuje informacji o wieku Saula w chwili intronizacji, to jeszcze liczba dwa lata, jako określenie długości panowania, jest z całą pewnością wybrakowana. Nigdzie też Biblia nie podaje wieku Saula w momencie śmierci. Gdyby taka informacja była zawarta w tekście biblijnym, to wtedy znając rok śmierci tego króla, to znaczy 1010 p.n.e., można by było ustalić rok jego urodzenia.
Brak bezpośrednich wskazówek w Starym Testamencie rekompensują Dz 13,21: „Później poprosili o króla, i dał im Bóg na lat czterdzieści Saula, syna Kisza z pokolenia Beniamina” (BT). Informacja ta padła z ust apostoła Pawła, w którego czasach najwidoczniej fragment 1Sm 13,1 był jeszcze zachowany w wersji pierwotnej. Przypuszcza się jednak, iż Paweł zaokrąglił liczbę lat panowania Saula i że w rzeczywistości wspomniany fragment 1Sm zawierał liczbę 32. Na tej podstawie część badaczy przyjmuje, że pierwszym rokiem panowania Saula był rok 1042 p.n.e.. Jednak inni twierdzą, że Saul panował krócej i wyznaczają początek jego panowania na rok 1032 p.n.e., 1022 p.n.e. lub 1012 p.n.e. Jeśli chodzi o rok urodzenia, to wielu biblistów uważa, że Saul miał w momencie intronizacji ok. 30 lat. Gdyby przyjąć to założenie, to prawdopodobną datą jego urodzenia byłby rok ok. 1072 p.n.e."
~Wikipedia
Sprawdziłem ten werset z Samuela w kilku tłumaczeniach i tylko w biblii warszawskiej znalazłem 22 lata.
Liczba postów: 597
Reputacja:
100
2016-11-24, 10:50 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-24, 10:54 PM przez mateusz.)
(2016-11-24, 01:05 PM)Powała napisał(a): Mahomet nawet nie umarł! Pojechał na koniu do Nieba.
Nieprawda. Grób Mahometa jest w meczecie w Medynie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Meczet_Proroka
Mogło ci się pomylić z miradżem, czyli podróżą Mahometa przez niebiosa.
Reputacja:
33
(2016-11-24, 07:59 PM)krecik napisał(a): Przyjacielu proszę Cię zanim poczynisz zarzut to zobacz nieco więcej i pomyśl...chodzi w ogóle o króla człowieka. Bo Królem Izraelitów był Bóg :
„(21) Potem zażądali króla i Bóg dał im Saula, syna Kisza, męża z pokolenia Beniamina, który panował czterdzieści lat; (22) a gdy go odrzucił, powołał im na króla Dawida i wystawił mu świadectwo w słowach: Znalazłem Dawida, syna Jessego, męża według serca mego, który wykona całkowicie wolę moją. (23) Z jego to potomstwa zgodnie z obietnicą wywiódł Bóg Izraelowi Zbawiciela, Jezusa „
Przyjacielu, przeczytałem Twą odpowiedź z wielką uwagą i przyznam, że nadal nie wiem, jak ten fragment sprawia, że 22 (czy jakakolwiek inna liczba kończąca się na 2) jest równa 40... Proszę, wyjaśnij mi tak, abym mógł zrozumieć.
Liczba postów: 138
Reputacja:
31
2016-11-25, 08:22 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-25, 08:26 AM przez danielq.)
"Albo Bóg kłamie, albo nie pamięta, co mówił wcześniej, albo nie potrafi liczyć, albo z Twoim poglądem jest coś nie tak... "
Albo raczej kopiście który niezbyt znał się na cyferkach się rypło i coś zwyczajnie namieszał. Kilka wersetów dalej (1Sam 13:5) jest o 30 tysiącach rydwanów. Liczba "trochę" przegięta. Trudno powiedzieć jak było naprawdę.
Liczba postów: 597
Reputacja:
100
(2016-11-25, 08:22 AM)danielq napisał(a): "Albo Bóg kłamie, albo nie pamięta, co mówił wcześniej, albo nie potrafi liczyć, albo z Twoim poglądem jest coś nie tak... "
Albo raczej kopiście który niezbyt znał się na cyferkach się rypło i coś zwyczajnie namieszał. Kilka wersetów dalej (1Sam 13:5) jest o 30 tysiącach rydwanów. Liczba "trochę" przegięta. Trudno powiedzieć jak było naprawdę.
Ale widzisz logiczny wniosek z tego? Skoro mamy oryginału, i we wszystkich naszych wersjach są "rypnięcia" i "namieszania", to tak naprawdę nasza Biblia nie jest nieomylnym Słowem Bożym, tylko jego błędną, skażoną i niepewną kopią.
|