2016-06-17, 11:37 PM
(2016-06-17, 10:51 PM)Michał13 napisał(a): [ -> ][...]
Tak więc szatan przez swoje dary chce ukazać Bogu "prawdziwe oblicze człowieka"
[...]
Wszechwiedzącemu??
(2016-06-17, 10:51 PM)Michał13 napisał(a): [ -> ][...]
[...]
Cytat:Młodszy brat SzefaW sumie.... to nie chcę. Myślisz, jak myślisz, ja myślę inaczej bo za każdą rzecz, którą zrobię biorę pełną odpowiedzialność.
Jak świat światem, ciężar dowodzenia spoczywa na stawiającym tezę. Czemu chcesz go przerzucić na mnie?
Cytat:Młodszy brat SzefaCo, gdzie jest tak napisane? Nie bardzo rozumiem?
Po pierwsze, gdzie tak jest napisane?
Cytat:Młodszy brat SzefaJeden z Apostołów na pewno był kłamcą. To stwierdzono w NT
Skoro w zbuntowane anioły nie wierzysz, to zapewne wierzysz, że apostołowie byli kłamcami. Zgadłem?
Cytat:Młodszy brat SzefaSkoro zatrzymał w wiecznych pętach to czemu niby Twoim zdaniem mieszają na ziemi?
"aniołów zaś, którzy nie zadbali o swój [pierwotny] urząd, lecz porzucili swe własne mieszkanie, zatrzymał w wiecznych pętach, w mroku, na wielki dzień sądu;"
Cytat:Młodszy brat SzefaDlaczego uważasz, że to jest duch jakiegoś potwora? Masz to gdzieś w tekście?
Po trzecie, prorocy mówili z natchnienia Ducha Bożego, a tu jest duch jakiegoś potwora - jedno stoi w opozycji do drugiego.
Cytat:Młodszy brat SzefaPotrącił go człowiek czy demon?
Zasugerował się czy może te same zjawiska zdarzają się w różnych miejscach i czasach?
Cytat:MichałTak
Czy szatan istnieje?
Cytat:MichałA skąd to?
"Aniołowie zostali stworzeni po to, aby służyć Bogu, ale to oznaczało powołanie do służby także względem nas. Być może Szatan chciał służyć Bogu, ale na swoich warunkach. Tymczasem aniołowie zostali postawieni przed wyborem, czy służyć Bogu, który kocha ludzi i wymaga służby także względem nas. W tym wypadku słowa „Non serviam!” można rozumieć jako decyzję „nie będę służyć człowiekowi!”, co w konsekwencji oznaczało również wypowiedzenie posłuszeństwa Bogu."
Cytat:MichałA skąd te wnioski?
Więc szatan kocha Boga, lecz nienawidzi ludzi.
Cytat:MichałA Bóg nie wie co stworzył? Jakiś tępak chyba
Cytat:MichałA skąd te wnioski?
Diabeł raczej skupia się na wybitnych jednostkach a nie na przeciętnym Kowalskim
(2016-06-17, 10:51 PM)Michał13 napisał(a): [ -> ]I tak samo jak Bóg nie przekreśla człowieka za zły wybór to i raczej do aniołów ma podobne standardy.
Anioł posiada swoje dary i wykorzystuje je wg. swojego uznania...
(2016-06-18, 12:59 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Wyszło Ci zdanie nielogiczne i nieprawdziwe. Ja też za każdą rzecz, którą zrobię, biorę pełną odpowiedzialność.Cytat:Młodszy brat SzefaW sumie.... to nie chcę. Myślisz, jak myślisz, ja myślę inaczej bo za każdą rzecz, którą zrobię biorę pełną odpowiedzialność.
Jak świat światem, ciężar dowodzenia spoczywa na stawiającym tezę. Czemu chcesz go przerzucić na mnie?
I irytuje mnie, kiedy ludzie zrzucają winę na demony
(2016-06-18, 12:59 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Aj, w trakcie pisania poszerzyłem cytat Twojej wypowiedzi i wyszło bez sensu. Sorry.Cytat:Młodszy brat SzefaCo, gdzie jest tak napisane? Nie bardzo rozumiem?
Po pierwsze, gdzie tak jest napisane?
(2016-06-18, 12:59 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Moje pytanie dotyczyło wersetów, które zacytowałem zaraz za tym pytaniem. Tak więc apostołowie napisali prawdę o nieposłusznych aniołach czy kłamali?Cytat:Młodszy brat SzefaJeden z Apostołów na pewno był kłamcą. To stwierdzono w NT
Skoro w zbuntowane anioły nie wierzysz, to zapewne wierzysz, że apostołowie byli kłamcami. Zgadłem?
Piotr miał na imię i kłamał 3 razy co udowodniono
Ludzie robią różne rzeczy
(2016-06-18, 12:59 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Nie wszystkich wsadził do paki.Cytat:Młodszy brat SzefaSkoro zatrzymał w wiecznych pętach to czemu niby Twoim zdaniem mieszają na ziemi?
"aniołów zaś, którzy nie zadbali o swój [pierwotny] urząd, lecz porzucili swe własne mieszkanie, zatrzymał w wiecznych pętach, w mroku, na wielki dzień sądu;"
Nie wszystkich zatrzymał? A może nie wiecznie? A może ......
(2016-06-18, 12:59 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]W tekście greckim jest "duch Pytona". Czym dla Greków był Pyton, masz podlinkowane.Cytat:Młodszy brat SzefaDlaczego uważasz, że to jest duch jakiegoś potwora? Masz to gdzieś w tekście?
Po trzecie, prorocy mówili z natchnienia Ducha Bożego, a tu jest duch jakiegoś potwora - jedno stoi w opozycji do drugiego.
[...]
Wierzysz w mitologię Młodszy bracie Szefa skoro mi sprzedajesz linki o mitologii?
Uważasz, że są inni bogowie, którzy mogą dać jakieś dary?
Dar Pytona?
Co? Łot?
(2016-06-18, 12:59 AM)Gerald napisał(a): [ -> ]Naprawdę nie zauważasz analogii? To, że ktoś o czymś słyszał, a potem go to spotkało, wcale nie musi oznaczać, że się zasugerował.Cytat:Młodszy brat SzefaPotrącił go człowiek czy demon?
Zasugerował się czy może te same zjawiska zdarzają się w różnych miejscach i czasach?
(2016-06-18, 08:27 PM)Michał13 napisał(a): [ -> ]Zaraz tam filozofia. Biblia jest zbiorem różnych dzieł która opisuje Boga. Została zatwierdzona przez Kościół (zapewne Bóg ją zatwierdził) lecz wiele dzieł nie weszło w kanon Pisma Świętego... Więc czerpanie samej wiedzy z Pisma Świętego jest jawną ignorancją jak również pójście na łatwiznę.
Ale niech będzie w oparciu Tylko o Pismo Święte z uwzględnieniem fragment który zacytowałeś...
Co on nam mówi... że odpowiedzi nie otrzymamy bo losy się rozstrzygną dopiero w dniu sądu!
Lecz nie idźmy na łatwiznę bo o sądzie ostatecznym mówi nam Apokalipsa
"Ujrzałem anioła zstępującego z nieba. W ręku swym trzymał klucz do przepaści i łańcuch wielki. Pochwycił smoka, węża starego, którym jest diabeł i szatan, związał go na tysiąc lat i wrzucił go do przepaści."
"Potem zamknął ją i położył pieczęć na niej. Nie miał on więcej zwodzić narodów, dopóki nie upłynie owych tysiąc lat. A potem ma być spuszczony z łańcucha na krótki czas."
Teraz zadaj sobie pytanie. W jakim celu szatan ma być spuszczony z łańcucha na krótki czas? Może to ostatnia szansa dla niego by powrócił do Swego Ojca jak w przypowieści o synu Marnotrawnym. W tym okresie tysiąca lat Bóg coś udowodni szatanowi. I nastąpi wielkie pojednanie. To by było piękne pokonanie "zła"
Co może za piękne?
Zapamiętaj raz na zawsze że jesteś niżej od anioła. Bóg może dać tobie łaskę byś wstąpił do nieba to tym bardziej anioła może przygarnąć powtórnie do Siebie
Jeśli człowiek może tyle wyrządzić zła na świecie to ile dopiero by mógł anioł więc zapewne został uwięziony (lecz nigdzie nie jest napisane że został potępiony)