2018-08-21, 09:09 PM
(2018-08-21, 06:57 PM)mateusz napisał(a): [ -> ]Z faktami się nie można kłócić.Można.
Około 20 lat temu faktem było, że masło szkodzi. Ten fakt wypuścili pewnie lobbyści producentów margaryny podpierając się badaniami naukowców.
Dzisiejsza wiedza zdaje się tym faktom zaprzeczać, ale za 20 lat może okazać się coś zupełnie innego. Na tym chyba polega nauka, aby próbować podważać dzisiejsze fakty?
Cytat:A tak to przyjmuję, że światem rządzą jednak jakieś spójne prawidła. I można metodą stawiania teorii i ich testowania odgadnąć te reguły.Zgadzam się, na czymś trzeba się opierać, ale moim zdaniem nie powinno się czegoś odrzucać tylko z powodu braku dowodów na dzisiaj.
Jak na razie się to ludziom sprawdza, bo dużo reguł udało się odgadnąć i wykorzystać. Samoloty latają, komputery działają, choroby się da leczyć, itd.
Dowody mogą znaleźć się jutro i dlatego ja szanuję naukowców bo przynajmniej próbują i efekty są, albo będą.
Ale tak czy inaczej Boga nie "dogonią" nigdy
Gonić króliczka można, ale złapać... hmm
Edycja
P.S. A'propos faktów. Nie tak dawno gdzieś czytałem,, że olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów.
A dzisiaj przeczytałem se to:
hihihi
Co jest faktem? Się okaże. Kiedyś..., a potem się okaże, że fakty się zmieniły ponieważ pojawiły się nowe fakty
I w koło Macieju, nomen omen